[ X ]
SIS a discutat protecția secretului de stat. Iată datele stabilite
30 Septembrie

La 30 septembrie curent a avut loc şedinţa Colegiului Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova cu privire la principiile de activitate şi organizare a Direcţiei protecţie a secretului de stat şi gradul de respectare a regimului protecţiei secretului de stat în subdiviziunile SIS, transmite CURENTUL.

Raportul Direcţiei a inclus spectrul de acţiuni întreprinse de către ofiţerii de informaţii pe parcursul anilor 2015-2016. În perioada de referinţă, în cadrul subdiviziunii au fost adoptate decizii care au avut drept obiectiv sporirea nivelului de protecţie a informaţiilor şi a purtătorilor materiali de informaţii atribuite la secret de stat. În acest sens, au fost întreprinse un şir de măsuri orientate spre eficientizarea activităţii funcţionale, racordate la cerinţele cadrului legislativ naţional şi actelor normative instituţionale, ce reglementează activitatea operativă şi investigativă în cadrul Serviciului.

De asemenea, Direcţia şi-a concentrat eforturile la consolidarea relaţiilor de cooperare cu subdiviziunile Serviciului şi subunităţile teritoriale ale acestuia. Ca rezultat, a fost constatată o creştere esenţială a fluxului materialelor cu produse informative sectoriale, utilizate în procesul asigurării informaţionale a factorilor decizionali.

La fel, au fost elaborate produse analitice complexe în care sunt reflectate constatările şi concluziile SIS privind problemele din domeniul protecţiei secretului de stat în cadrul autorităţilor publice şi ale persoanelor juridice. Printre lacune se numără nerespectarea legislaţiei cu privire la secretul de stat, ignorarea prevederilor de protecţie tehnică, permisiunea accesului la utilizarea informaţiilor clasificate fără avizul SIS, precum şi restanţe majore la crearea şi reorganizarea subdiviziunilor de protecţie a informaţiilor.

Astfel, au fost remise în instanţă 110 informaţii cu referire la protecţia secretului de stat, cu evidenţierea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. De asemenea, beneficiarilor legali le-au fost emise semnale privind riscurile de scurgere a informaţiilor clasificate cu consecinţe de subminare a potenţialului tehnologico-ştiinţific naţional.

În vederea implementării şi respectării legislaţiei naţionale în domeniul protecţiei secretului de stat, ofiţerii de informaţii au prelucrat date despre 220 autorităţi publice şi alte persoane juridice care elaborează sau gestionează informaţii atribuite la secret de stat. Totodată, au fost supuse verificărilor peste 3 mii de persoane care au solicitat dreptul de acces la secretul de stat.

Colegiul a constatat că pe palierul ce vizează gradul de respectare a regimului protecţiei secretului de stat în subdiviziunile SIS sunt şi anumite carenţe. Acestea au fost consemnate în Hotărârea Colegiului care a venit cu propuneri pentru soluţionarea lor şi raportarea executării în cadrul următoarei şedinţe a Colegiului, preconizată pentru luna decembrie curent.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților