Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, ofițerii CNA și procurorii au reținut trei administratori autorizați bănuiți de falimentarea fictivă a unor companii și preluarea acestora prin acțiuni de tip raider, în urma cărora suspecții ar fi intrat în posesia tuturor bunurilor și activelor deținute de aceste întreprinderi. La demersul procurorilor, instanța a decis plasarea în arest a învinuiților pentru 30 de zile.
Tot săptămâna trecută, două persoane au ajuns în vizorul CNA, fiind bănuite de trafic de influență la eliberarea permiselor de conducere. Într-un caz, un bărbat din Comrat ar fi pretins de la un candidat 7500 de lei pentru certificatului de școlarizare și 1200 de euro pentru susținerea cu succes a examenelor auto la categoria C. Într-un alt caz, un bărbat din Hîncești a fost denunțat la CNA după ce ar fi pretins și acceptat 750 de euro și 4500 de lei pentru a facilita obținerea unui permis de conducere de categoria B. De asemenea, săptămâna trecută a fost trimisă în judecată o cauză penală pornită de CNA, ce vizează complicele a doi polițiști, condamnați deja pentru corupție la 6, respectiv 5 ani și 6 luni de închisoare, cu amenzi de 700.000 lei. Menționăm că, la moment, o persoană este deținută în izolatorul Centrului, iar alte 29 de persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au pornit 20 de cauze penale și au propus pentru transmitere în judecată 6 dosare.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 20 de milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA, Inspectoratului Național de Investigații al Poliției (INI) și Procuraturii raionului Ialoveni. Printre acestea se numără 3 construcții nelocative, 3 încăperi locative, un mijloc de transport , 2 terenuri agricole și un teren pentru construcție, indisponibilizate în dosare de spălare a banilor ți delapidarea averii străine. Totodată, sechestrele aplicate anterior în valoare de peste 4,3 milioane de lei au fost confirmate prin încheieri judecătorești.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 17 rapoarte de expertiză și 5 avize pe marginea unor proiecte de acte normative. CNA mai notifică efectuarea a 3 analize operaționale și inițierea a 11 studii noi, recepționarea a 50 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1642 de materiale în cancelaria Centrului.