Silvicultorii din cadrul Agenţiei „Moldsilva” au participat, în perioada 28 septembrie – 01 octombrie 2021, la faza națională a Concursului profesional ,,Cel mai bun pădurar” ediția 2021, desfășurat la Direcția Silvică Olt şi organizat de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, informează CURENTUL.
Astfel, potrivit Agenției la această reuniune a silvicultorilor au participat câștigătorii etapelor județene organizate de cele 41 de direcții silvice din subordinea Regiei Naționale, iar Burlacu Victor, pădurar în cadrul Întreprinderii pentru Silvicultură ,,Hîncești-Silva”, Racoviță Sergiu de la Întreprinderea pentru Silvicultură „Silva-Centru”, Ungheni şi Dulea Victor angajat al Întreprinderii Silvo-Cinegetice „Strășeni”, au concurat cu colegii români la invitația Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. Din cadrul delegaţiei noastre au mai făcut parte Sergiu Tonofrei specialist principal Direcția fond forestier, arii protejate și regenerarea pădurii, Agenția ,,Moldsilva” şi Ion Ciocan directorul Întreprinderii de Stat Întreprinderea pentru Silvicultură „Silva-Centru” Ungheni.
Cunoştinţele concurenţilor şi aptitudinile profesionale au fost testate la diverse probe, printre care vom enumera:
– proba teoretică, sub forma unui test grilă cu întrebări din principalele domenii de activitate specifice meseriei de pădurar;
– recunoașterea speciilor de arbori și arbuști forestieri după semințe, frunze și puieți, a speciilor de vânat, precum și a principalelor specii de dăunători ai pădurilor;
– sortarea și determinarea volumului buștenilor prin măsurători și calcule matematice specifice;
– întocmirea unui act de contravenție/infracțiune și a unui proces verbal de reținere, în vederea confiscării, a materialului lemnos, de proveniență ilegală;
– utilizarea aplicației SUMAL 2.0 prin simularea introducerii datelor în sistemul integrat de urmărire a trasabilității lemnului.
În cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, acest concurs anual este apreciat atât pentru posibilitatea de nominalizare şi apreciere a celor mai buni silvicultori, cât şi pentru ocazia de abordare în comun a problemelor şi realizărilor fondului forestier.
„Din cei peste 41 de participanţi, silvicultorii moldoveni şi-au adjudecat poziţia a 18-a în clasamentul general, un rezultat meritoriu reieşind din complexitatea probelor teoretice şi practice, dar şi concurenţa acerbă, tradiţională la acest concurs”, comunică agenția.
Asemenea proiecte, dar şi multe alte activităţi de domeniu sunt posibile datorită colaborării benefice dintre Agenţia „Moldsilva” şi Regia Națională a Pădurilor-Romsilva şi contribuie la sporirea capacităţilor profesionale.
„În agenda cooperării multidimensionale dintre silvicultorii din Republica Moldova şi România se mai regăsesc activităţi şi aspecte ale silviculturii moderne, proiectele transfrontaliere cu beneficii comune şi abordarea pragmatică a problemelor fondului forestier de pe ambele maluri ale Prutului” – adaugă „Moldsilva”.
Cristina Tomac