În acest an la 15 septembrie în Republica Moldova angajații ramurii silvice sărbătoresc „Ziua lucrătorului din silvicultură”. Cu această ocazie la Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” s-a desfășurat Adunarea solemnă consacrată sărbătorii profesionale, transmite CURENTUL.
La ceremonie au participat miniștri, șefi de agenții, reprezentanți au autorităților publice locale, reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, parteneri de dezvoltare și angajați ai ramurii silvice.
Directorul Agenției „Moldsilva”, Ion Haralampov, a remarcat faptul că în această zi se fac totalurile, se menționeză silvicultorii și întreprinderile silvice care s-au evidențiat pe parcursul anului cu rezultate bune, și totodată posibilitatea de a discuta și găsi soluții problemelor existente din ramura silvică, cu implicarea specialiștilor ai proiectelor și instituțiilor de resort, atît la nivel național, cât și internațional.
În mesajul de felicitare, Ministrul Agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Liviu Volcunovici și-a exprimat recunoștința pentru munca pe care o depun silvicultorii zi de zi în folosul dezvoltării patrimoniului forestier, prin definiție silvicultorii sunt predestinați ocrotirii pădurii și profesia de silvicultor, oferă posibilitatea de a participa nemijlocit, la păstrarea şi dezvoltarea tezaurului forestier.
În aceeași ordine de idei, Directorul Departamentului Comercial, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Octavian Anghel, a felicitat din partea instituției, silvicultorii din Republica Moldova, dorindu-le putere de muncă și succes în activitățile de administrare a pădurilor de pe meleagurile moldovenești, enumerînd proiectele și activitățile commune din ultimul an, o mare parte din ele se regăsesc în Memorandumul de Înțelegere dintre Moldsilva și Romsilva.
Amintim că „Ziua Lucrătorului din Silvicultură” a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în anul 1995 și se sărbătorește în a treia sîmbătă a lunii septembrie. În prezent în ramura silvică din Repubilca Moldova activează peste 4000 de angajați.
De menționat că fondul forestier național ocupă o suprafaţă totală de 421,7 mii ha (12,5 % din teritoriul republicii), inclusiv terenuri acoperite cu păduri – 378,1 mii ha.
Cristina Parfeni