În Republica Moldova activează, deja de 7 ani, primul și unicul Centru privat de diagnosticare și tratare a dereglărilor de somn și de respirație în timpul somnului, fără intervenție chirurgicală – „VIANOVA”.
La solicitarea reporterului CURENTUL, administrația Centrului ne-a oferit mai multe detalii despre activitatea acestui Centru și cum a apărut ideea deschiderea unuia, precum și dificultățile apărute și intențiile pentru viitor.
Centrul de somnologie „VIANOVA” s-a deschis în primăvara anului 2011, dar ideea deschiderii acestuia a apărut încă din 2003. Așa s-a întâmplat că cinci rude, atât pe linia maternă, cât și pe cea paternă, a unuia dintre specialiștii Centrului, sufereau de Sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO), dar nici nu bănuiau despre asta. Ei se adresau la toate instituțiile medicale din țară, se tratau de toate maladiile posibile la inimă, endocrină, sistemul nervos, dar nimeni nicăieri nu le putea veni în ajutor.
„În 2002, când a fost luată decizia de a merge la o investigație medicală în Germania, uneia dintre rude i-a fost stabilită diagnoza exactă și indicată terapia CPAP. Ameliorarea simptomelor s-a resimțit din primele zile, ceea ce ne-a impresionat mult, iar la investigarea ulterioară a celorlalți patru frați a fost stabilit același diagnostic, iar tratamentul prin metoda terapiei CPAP le-a restabilit calitatea vieții. Atunci și a fost luată decizia de a deschide în Moldova un centru de tratare a unor asemenea tulburări”, ne spun administratorii.
Nu partea financiară s-a dovedit a fi cea mai complicată sarcină în 2003, ci lipsa de pregătire informațională a cadrelor medicale – la acea vreme. Asemenea cunoștițe puteau fi obținute doar peste hotarele țării noastre. Astfel, medicii, care activează acum în cadrul Centrului, au mers și au absolvit cursuri intensive de perfecționare în acest domeniu, în Germania, iar ulterior și în Rusia.
„Deseori, nici pacientul nu bănuiește despre încălcările respirației în timpul somnului, iar în țările europene, informarea populației cu privire la aceste simptome este o responsabilitate a statului. Noi însă, la începutul căii noastre, ne-am confruntat cu inconștientizarea acestei probleme de către medici, precum și o oarecare interdicție a comunității academice în privința acestei noi metode de tratament pentru Moldova. Treptat, însă, situația a început să se îmbunătățească și, iată că acum, acest sindrom intră în cursul de perfecționare a medicilor generaliști (medicii de familie) și a medicilor cu alte specializări. Este necesar de menționat că cercetările tulburării somnului în comunitatea medicală internațională au început a fi efectuate în prima jumătate a secolului 20, dar un tratament eficient al SASO a fost propus și implementat în practica medicală de către profesorul australian Colin Sullivan în 1981, iar de atunci acesta a devenit un standard internațional de tratament al SASO”.
Conducerea Centrului ne-a povestit și un caz concret când un pacient cu un asemenea sindrom SASO s-a adresat la Centru și tratamentele l-au ajutat.
„Primul nostru pacient a ajuns la noi de la Institutul de Cardiologie în starea de pre-infarct, fiind într-un stadiu destul de avansat al de Sindromului de apnee în somn obstructiv și dorea foarte mult să se trateze. Influența tratamentului pacienților ajunși în acest stadiu este mai vizibilă decât în cazurile mai puțin complicate. De aceea, pacientul nostru a simțit ajutorul deja în a doua zi, fapt ce l-a bucurat mult. Nu o singură dată, la întâlnirile noastre ulterioare, ne spunea că este gata să participe gratuit la orice campanie publicitare, în orice spot – atât de bine a început să se simtă după demararea tratamentului”, ne spun administratorii.
De atuncii, administrația s-a transferat într-un imobil mai confortabil, au acumulat o experiență bogată, au primit o multitudine de reacții pozitive de la pacienții care au trecut tratamentul, ceea ce le dă noi forțe de a funcționa și în continuare pe piața serviciilor medicale din Moldova.
„Noi stabilim diagnosticul și tratamentul în corespundere cu standardele internaționale, adoptate de comunitatea europeană de cercetare în domeniul tulburării somnului și a respirației în timpul acestuia. La noi activează patru specialiști, un neurolog, un somnolog, un psihoterapeut și un tehnician. La etapa actuală noi putem asigura stabilirea pentru 12 pacienți săptămânal, iar scopul și visul nostru este ca tratamentul acestor probleme să devină accesibile în baza poliței de asigurare, în special pentru persoanele vârstnice, unde tulburările respirației în timpul somnului se întâlnesc cel mai des”, ne-au spus administratorii.
Diagnosticul se efectuează prin metoda polisomnografie, ce este un studiu detaliat și continuu (pe parcursul nopții) al structurii somnului și indicatorilor fiziologici a organismului (sistemului nervos, respiratorii, cardiovasculare).
De asemenea, Centrul este în mod constant în contact online cu unul dintre laboratoarele Academiei Americane de somnologie (New York). Medicii acestui laborator pot efectua consultarea clinica și descrierea polisomnografiei în cazuri complexe.
Notă: Somnologia – știința care examinează ceea ce se întâmplă cu organismul nostru în timpul somnului, este o știință multidisciplinară unde se intersectează asemenea domenii ale științei precum fiziologia, cardiologia, neurologia, endocrinologia, pulmonologia și psihiatria.
Cristina Parfeni