„Acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova trebuie urmată de sprijin consistent din partea UE în procesul de aderare”. Declarația a fost făcută de eurodeputatul Siegfried Mureșan, informează CURENTUL.
El spune că decizia Consiliului European de a acorda statut de țară candidată pentru Republica Moldova este, în primul rând, o victorie a cetățenilor.
„Oamenii din Republica Moldova au primit cu brațele deschise peste jumătate de milion de refugiați ucraineni, oferindu-le hrană, adăpost și îngrijire medicală. Acționând astfel, cetățenii și autoritățile de la Chișinău au acționat în spirit european și au făcut un mare serviciu întregii Uniuni Europene.
Există în Moldova un sprijin puternic din partea oamenilor pentru modernizarea țării pe principii și valori europene, pentru respectarea statului de drept și pentru lupta împotriva corupției. Cetățenii Republicii Moldova vor integrare europeană, vor standarde europene, vor în Europa. Decizia de astăzi este și o victorie a conducerii proeuropene de la Chișinău, votată cu largă majoritate anul trecut de cetățeni”, spune eurodeputatul.
Mureșan mai spune că conducerea de astăzi știe să obțină lucruri pentru R. Moldova.
„Republica Moldova este condusă astăzi de o majoritate politică pro-reforme și pro-modernizare fără precedent în istoria țării. Este o conducere care știe să obțină lucruri pentru Republica Moldova. Toată Europa a fost surprinsă de efortul enorm depus de președinta Maia Sandu și Guvernul de la Chișinău în ultimul an pentru a promova cauza Republicii Moldova la nivel european. De aceea, decizia de astăzi este firească și este meritată. Noi, Parlamentul European, am susținut acordarea statutului de stat candidat pentru Republica Moldova încă din prima zi de la depunerea candidaturii. La fel cum am făcut și în cazul Ucrainei. Atât rezoluția din 5 mai negociată de mine, în care ceream acordarea statutului de stat candidat pentru Moldova, cât și rezoluția de astăzi a Parlamentului European în care solicităm același lucru au fost votate cu largă majoritate în plenul Parlamentului.
Astăzi, toate instituțiile europene și toate statele membre sunt unite în a oferi perspectivă europeană și statut de țară candidată Republicii Moldova. Acesta este, însă, doar începutul. Procesul de aderare este unul lung ce necesită multă muncă din partea Republicii Moldova și din partea instituțiilor europene. De aceea, fac un apel către toate instituțiile europene și statele membre: să nu ne oprim aici. Trebuie să oferim cât mai mult sprijin autorităților de la Chișinău în îndeplinirea condițiilor și în parcurgerea pașilor necesari pentru aderare. Și trebuie și noi, instituțiile europene, să ne facem partea noastră de muncă în timp util, fără întârzieri nejustificate.
Faptul că Moldova va deveni, în cele din urmă, stat membru al UE este acum o certitudine. Dar noi trebuie să-i ajutăm, prin sprijin tehnic, prin alocarea de resurse, astfel încât acest obiectiv să se întâmple în viitorul apropiat”, spune Mureșan.