[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sf. Andrei sărbătorit astăzi de către creștinii ortodocși! Ce trebuie să facă și ce nu!
13 Decembrie

Astăzi, creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Sfântul Andrei, informează CURENTUL.

Solicitat de către reporterul nostru, Maxim Melinti, paroh al Bisericii din satul Ghidighici ne-a relatat că această zi trebuie sărbătorită creștinește și în rugăciune, mai ales că ne aflăm în Postul de Crăciun.

„Sf. Ap. Andrei a venit pe meleagurile noastre ca să vestească evanghelia strămoșilor noștri, instituind primele biserici și slujitori, cu alte cuvinte creștinismul pe pământul românesc este de 2 milenii. Specificul aceste sărbători este tradițional: creștinii se spovedesc, se împărtășesc la biserică, fac milostenie, iar cei care serbează ziua numelui îndeosebi sunt chemați să aducă recunoștință sfântului ocrotitor prin rugăciune și milostenie”.

Preotul a menționat că Biserica Ortodoxă interzice ca în ajunul acestei sărbători să se facă vrăji și descântece și că Sf. Andrei nu are nici o legătură cu toate acestea.

„Vrăjile, descântecele și furatul porților nu are nimic nici cu Biserica, nici cu Evanghelia, nici cu pomenirea Sf. Ap. Andrei, este o invenție populară, care trebuie să fie tratată doar ca o tradiție, ca o parte a folclorului, patrimoniului. Însă, Biserica trebuie să explice că aceste practici sunt păgâne și nu pot fi respectate de creștini”, a mai adăugat preotul.

Multe dintre obiceiurile de Sf. Andrei sunt descrise în legende. În noaptea Sfântului Andrei erau practicate diverse ritualuri menite să protejeze oamenii, animalele şi gospodăriile.

Tot de Sfântul Andrei se zice, era timpul benefic să se comunice cu spiritele de dincolo. Fetele mari (nemăritate) puteau să-și afle ursitul.

Sunt cunoscute numeroase magii, practicate de fete în seara lui Sf. Andrei. Ele se adunau la o casă în seara de 12 decembrie și încercau să-și afle ursitul. Cum se însera bine, fetele de altădată, fie practicau metodele știute de la mame, mătuși, fie se concentrau asupra uneia, ca să li se contureze chipul ursitului. Se spune, ca un fir de busuioc aşezat sub pernă face ca în vis să apară imaginea ursitului.

Alte fete noaptea mergeau spre gard cu ochii închiși și trebuiau să numere nouă pari și să-l lege cu ață. A doua zi se uitau și dacă era neted parul, apoi și ursitul urma să le fie tânăr, dacă era cioturos – mirele urma să fie bătrân.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților