[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sezonul de vânătoare la mistreți va începe în septembrie. Pentru unele specii vânatul este interzis pe întreg sezonul de vânătoare
9 August

Prin Hotărâre de Guvern, au fost operate unele modificări la sezonul de vânătoare 2018-2019, fiind aprobat, atât termenul de vânătoare, cât și limita de recoltare a vânatului, transmite CURENTUL.

Astfel, în scopul menţinerii populaţiei autohtone a raţelor şi gâştelor de vară, a fost propus micşorarea termenelor de vânătoare la speciile de păsări acvatice. Se interzice vânatul pe întreg sezonul de vânătoare la: cerbi, mufloni, căpriori, bursuci, potârnichi, porumbei de scorbură, becațină mare, culicul cu cioc subțire, sitarul de mal, culicul mare și toate speciile de păsări răpitoare.

În rezultatul evaluării de primăvară a speciilor de animale de interes vânătoresc a fost propus spre recoltare 314 mistreți, atât în fondul forestier de stat, cât și în fondul de vânătoare arendat în scop de gospodărire cinegetică, vânătoarea la mistreți se va desfășura în perioada 29 septembrie – 30 decembrie 2018, pe tot parcursul săptămânii.

De menționat că în acest an Agenția „Moldsilva” în coordonare cu Institutul de Zoologie a propus reglementarea numerică a unui efectiv de 80 de mistreți reieșind din situația epizootică nefavorabilă la Pesta Porcină africană din țară și depășirea densității optime a acestei specii în ariile naturale protejate de stat.

Potrivit aceluiași document, obligatoriu la sfârşitul partidelor de vânătoare toate carcasele de mistreţi recoltate vor fi supuse expertizei sanitar-veterinare și prelevării de probe pentru excluderea pestei porcine africane. Mai menționăm că cota de recoltare la vulpi și șacali este nelimitată.

Amintim că este interzisa vânătoarea de-a lungul frontierei de stat pe o adâncime de 1000 metri de la linia hotarului către interior. Vânătoarea în aceste zone până la limita de 1000 metri de la linia frontierei de stat se admite numai în perioada luminoasă a zilei, în baza avizului eliberat de Poliția de Frontieră.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților