[ X ]
Sezonul de vânătoare 2019 – 2020. Câte specii de mistreți, vulpi și șacali ar putea fi vânate în rezervațiile naturale
28 Noiembrie

În scopul luării măsurilor de prevenire pentru contracararea, răspândirii tot mai frecvente a Pestei Porcine Africane pe teritoriul țării și supunerii riscului sănătății populației, pierderilor economice, etc., Guvernul a venit cu propunerea de a modifica Hotărârea Guvernului cu privire la efectuarea vânătorii în sezonul de vânătoare 2019-2020, transmite CURENTUL.

Prevederile proiectului vor condiționa necesitatea reglementării efectivelor de mistreț în ariile naturale protejate de stat din fondul forestier, unde aceste teritorii sunt suprapopulate, precum și extragerea dăunătorilor vânatului (vulpi – purtători de rabie; șacali – care este o specie invazivă declarată la nivel european).

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, menținerea populațiilor de mistreț într-o structură optimă ar reduce riscul distrugerii suprafețelor regenerate natural, culturilor agricole limitrofe fondului forestier, migrarea mistrețului în zonele infectate cu Pestă Porcină Africană și ulterioara răspândire a acestei boli.

Astfel, MADRM propune, pentru sezonul de vânătoare 2019-2020, în ÎS „Întreprinderea pentru silvicultură Tighina/ Rezervația peisagistică „Pădurea Hîrbovăț” se admite împușcarea a 7 mistreți (4 specimene tinere, 2 masculi adulți și 1 femelă adultă) și 8 vulpi.

În ÎS Rezervația naturală „Pădurea Domnească” – 88 mistreți (29 specimene tinere, 24 masculi adulți, 30 femele adulte, 5 specimene îmbătrânite), 34 vulpi și 29 de șacali.

În ÎS Rezervația naturală „Codrii” – 5 specimene îmbătrânite de mistreți și 49 de vulpi.

În ÎS Rezervația naturală „Plaiul Fagului” – 22 mistreți (10 specimene tinere, 5 masculi adulți și 7 femei adulte) și 17 vulpi.

În ÎS Rezervația naturală „Prutul de Jos” – 5 mistreți (2 specimene tinere, 2 femei adulte și un specimen îmbătrânit) și 9 vulpi.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților