Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările depuse cu privire la modificările aduse Legii Procuraturii și nu le-a acceptat pentru examinarea în fond, transmite CURENTUL.
Este vorba despre sesizările depuse de Procurorul General și de doi deputați, care se referă la componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), plafonul de vârstă de 65 de ani pentru membrii CSP, dar și posibilitatea evaluării membrilor și eliberarea lor din funcție. De asemenea, Curtea s-a pronunțat și asupra sesizării privind răspunderea disciplinară a Procurorului General și încetarea mandatelor adjuncților Procuraturii Generale.
„Curtea a verificat incidența articolelor constituționale invocate. Din argumente, Curtea nu a identificat vreo normă constituțională din care să rezulte obligativitatea avizării inițiativelor legislative care au ca obiect modificări sau reforme în organele procuraturii. Curtea nu a putut identifica în ce măsură este lezată autonomia Procuraturii”, spune Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
De asemenea, ea a spus că în cazul suspendării Procurorului General din funcție, dacă este vizat în vreo anchetă, dacă nu va fi suspendat, s-ar putea ca ancheta să fie lipsită de efectivitate.
În viziunea Curții, componența actuală a CSP nu încalcă echilibrul independenței Procuraturii și condițiile de autoguvernare corporativă.
Ce ține de impunerea limitei de vârstă pentru membrii CSP, Curtea nu a putut constata lezarea dreptului la muncă și a independenței CSP prin stabilirea unei condiții de vârstă pentru candidații și membrii CSP.
Cu referire la contestarea decretului Președintelui R. Moldova, Curtea spune că nu deține competența de a verifica dacă au fost respectate normele legale.
Cristina Parfeni