Ultimul Club de presă din acest an a fost organizat astăzi de către Fundația Est – Europeană din Republica Moldova Alimentare, mai mulți experți au venit cu sesizări,dar și soluții cu privire la siguranța alimentelor și protejarea consumatorilor, informează CURENTUL.
Rolul strategiei naționale în sistemul alimentar pentru perioada 2017-2022 este de a asigura siguranța alimentelor de la producerea materiilor prime, până la distribuirea alimentelor către consumator și asigurarea unui nivel înalt de protecție a vieții și sănătății umane bazat pe analiza riscului, prin aplicarea unui sistem modern și performant de supraveghere și monitorizare a proceselor pe întreg lanțul alimentar în vedere asigurării accesului consumatorului final la produse mai sigure și mai sănătoase.
Ce ține de controlul oficial al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, grupul de experți a venit cu recomandări referitor la structura organizatorică, unele din ele fiind:
-Ajustarea denumirii direcțiilor la funcțiile atribuite și invers;
-Crearea unei direcții multidisciplinare și analiza activității de control oficial;
-Atribuirea funcțiilor de control unor specialiști la nivelul central ANSA;
-Asigurarea interconexiunii structurale între subdiviziunile aparatului central și cele teritoriale.
Directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova, Gherghe Gaberi, a accentuat importanța realizării acestui raport.
„Suntem cointeresați cât de eficient lucrăm noi ca instituție. Chiar ne bucuram că această strategie a fost creată, pornind de la faptul că societatea trebuie să cunoască mai bine despre activitățile noastre, dar și despre responsabilitățile pe care le avem. De asemenea, trebuie să cunoască legislația din domeniul siguranței alimentelor a demonstra odată în plus cât de importantă este asigurarea consumatorilor cu alimente sigure, iar rolul instituțiilor de stat este de a verifica în ce măsură se respectă legislația de către operatori si producători”, a declarat Gheorghe Gaberi.
Totodată directorul ANSA a menționat că vor ține cont în anul 2017 de recomandările făcute de către experți.
„Am citit raportul cu mare plăcere, este foarte bun, sunt propuneri care ulterior vor fi utilizate la procesul de perfecționare a instituției, chiar recent s-au modificat niște paragrafe, din legea nr. 131, în care ni s-au ferit noi atribuții. Acum cu toții cunosc că există o agenție care se ocupă de protecția consumatorilor și le garantează acest drept. La sigur vom ține cont de acest raport în anul 2017”, a spus directorul ANSA.
Anastasia Borta