[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul Vamal și Oficiul Național al Viei și Vinului au semnat un Acord și Memorandum pentru sporirea competitivității vinurilor originare din RM
17 August

Competitivitatea produselor vitivinicole originare din Republica Moldova va fi asigurată printr-o cooperare mai strânsă între Vamă și Instituția Publică Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Principiile de interacțiune dintre părți sunt stabilite de un Acord și un Memorandum, semnate de către directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și Directorul ONVV, Gheorghe Arpentin, transmite CURENTUL.

Prin semnarea acestui Acord, cele două instituții se obligă să acorde, cu titlu gratuit, accesul reciproc la datele din sistemele informaţionale deţinute. Acest lucru va simplifica semnificativ procedura de certificare a originii produselor, economisind și timpul agenților economici.

În același timp, obiectivele Memorandumului sunt prevenirea fraudelor și depistarea produselor contrafăcute, asigurarea aplicării legislației în domeniu și automatizarea serviciilor prestate mediului de afaceri.

Directorul ONVV, Gheorghe Arpentin a apreciat deschiderea Serviciului Vamal și disponibilitatea de a avea o mai bună interacțiune în vederea promovării produselor autohtone pe piețele externe.

La rândul său, șeful Vămii, Vitalie Vrabie a subliniat importanța acestui sector pentru dezvoltarea relațiilor comerciale externe, motiv pentru care Vama este dispusă să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea competitivității vinurilor moldovenești.

Totodată, este de menționat că Serviciul Vamal acordă protecție la frontieră pentru obiectele de proprietate intelectuală (mărci, indicații geografice protejate, denumiri de origine etc.). De asemenea, producătorii care dispun de Certificatul de Exportator Aprobat își pot exporta producția fără necesitatea obținerii certificatelor de origine.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților