[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul Vamal raportează încasări record în 2019: S-a înregistrat o creștere cu 1,48 miliarde față de 2018
20 Ianuarie

Serviciul Vamal raportează încasări record la bugetul de stat pentru anul 2019, în sumă de peste 22,8 miliarde lei, înregistrând astfel o creștere cu 1,48 miliarde (+ 7% ) comparativ cu anul 2018 și cu 2,5 miliarde (+12,4%) mai mult comparativ cu anul 2017, transmite CURENTUL.

Datele au fost expuse în cadrul ședințelor anuale de raportare a activității subdiviziunilor Aparatului Central, prezidate de Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja.

În cadrul ședinței, cei prezenți au raportat despre gradul de realizare a indicatorilor de performanță cheie și au trasat obiectivele majore pentru următoarea perioadă.

De menționat că, în anul 2019, Serviciul Vamal a continuat să înregistreze progrese pe segmentul antifraudă, fiind inițiate 123 de cauze penale. Totodată, a fost înregistrată o creștere a valorii mărfurilor stabilite la momentul inițierii urmării penale, care se ridică la peste 88 milioane de lei, cu 14% mai mult față de sumele raportate în 2018.

Pe linia de activitate a subdiviziunii antitabac din cadrul Aparatului Central al Serviciului Vamal sunt consemnate depistări în cantitate de circa 2,7 milioane țigarete nedeclarate, ceea ce reprezintă de 3 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului 2018.

O tendință pozitivă este raportată și în cazul echipelor mobile ale Serviciului Vamal. În 2019 acestea au operat 592 de ridicări de mărfuri, creșterea față de anul 2018 constituind 55%, iar valoarea bunurilor se ridică la 26 milioane de lei.

Progrese au fost înregistrate și în domeniul protecției drepturilor de proprietate intelectuală, fiind ridicate mărfuri în valoare de peste 5 milioane de lei.

În cadrul raportării, Departamentul venituri și control vamal a prezentat progresele privind simplificarea procedurilor de vămuire, facilitarea comerțului, fluidizarea traficului transfrontalier și extinderea controlului comun.

La finele raportării, directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a stabilit sarcini pentru 2020, menționând că va insista pe standarde înalte de integritate în rândul tuturor funcționarilor vamali.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților