[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul Vamal beneficiază de noi proiecte de asistență prin intermediul EXBS
25 Iunie

Serviciul Vamal beneficiază de un nou proiect de asistență metodologică, sprijinit de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Programului Control al Exporturilor și Securitatea Frontierei (EXBS), transmite CURENTUL.

Asistența acordată, de această dată, constă în instruirea ofițerilor echipelor mobile ale Vămii. Timp de o săptămână, aceștia vor fi instruiți, de experți străini, să depisteze și să urmărească urmele lăsate de presupuși contrabandiști.

Instruirea a prilejuit și vizita, în țara noastră, a Consilierului Programului EXBS pentru Republica Moldova și Armenia, Robert Pazos. Tot cu această ocazie, Robert Pazos s-a întâlnit, ieri, cu Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, pentru a discuta oportunitățile de extindere a cooperării instituite.

La întrevedere au participat și reprezentanții Agenției Navale, în condițiile în care, este examinată o eventuală asistență din partea Programului și pentru eficientizarea controlului containerelor, inclusiv al celor transportate pe cale maritimă.

În cadrul discuțiilor la acest subiect, părțile au agreat necesitatea eficientizării mecanismului de monitorizare și control al acestui tip de operațiuni, precum și intensificarea cooperării cu celelalte autorități portuare. În acest context, șeful Vămii a subliniat importanța eficientizării activității Unității Comune de Control, formată din vameși și polițiști de frontieră, care este responsabilă de monitorizarea tuturor containerelor care intră sau ies din Moldova. Actualmente, grupul instituit activează doar în PIL Giurgiulești, însă Serviciul Vamal examinează oportunitatea localizării acestuia în Chișinău și conferirea competențelor de efectuare a controlului containerelor pe întreg teritoriul țării.

Totodată, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților EXBS pentru asistența valoroasă acordată pe parcursul întregii perioade de colaborare, care a inclus atât donații de echipamente tehnice, cât și instruiri tematice în țară și peste hotare.

În acest context, amintim despre dotarea, la 8 mai curent, a punctelor vamale „Giurgiulești”, „Cahul” și „Leușeni” cu scannere de ultimă generație, prevăzute pentru controlul bagajelor pasagerilor.

Donația a completat alte trei echipamente de inspectare a bagajelor, oferite prin intermediul Programului EXBS în anul 2012. Ulterior, în decembrie 2017, cu suportul aceluiași Program, au fost repuse în funcțiune cinci scannere mobile.

Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire și a vizitelor de studiu cu tematici ce vizează detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, donat de către Ambasada SUA în Moldova.

La rândul său, Consilierul Programului EXBS, Robert Pazos a salutat eforturile depuse de autoritățile moldovenești în vederea prevenirii și combaterii contrabandei cu diverse bunuri, inclusiv restricționate sau periculoase. Acesta a mai apreciat și buna cooperare cu Serviciul Vamal, precum și rezultatele notabile, înregistrate de instituție în demersurile de asigurare a securității transfrontaliere în regiune.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților