Serviciul Investor-nanny va fi disponibil pentru investitorii străini în Moldova, iar Marin Ciobanu va fi persoana de contact. Despre aceasta a anunțat premierul Dorin Recean în cadrul Forumului Economic „Investiții/ Dezvoltare/ Eurointegrare”, prezentând principalii 9 factori care fac Moldova atractivă pentru investitori.
Dorin Recean a menționat drept unul dintre motivele pentru a investi în Moldova marile proiecte de infrastructură și energie care urmează a fi implementate în următorii ani. De asemenea, va apărea și serviciul „Investor – nanny”, iar persoana de contact va fi Marin Ciobanu, șeful Agenției pentru Investiții.
Premierul a spus că în cadrul Guvernului va fi instituit un sistem de responsabilități foarte clar, pentru a ajuta investitorii să se materializeze cât mai mult din punct de vedere al afacerilor. Printre alți factori de atractivitate a investițiilor, Dorin Recean a menționat accesul la piața europeană – Republica Moldova are un DCFTA, acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană, iar piața UE va fi mai accesibilă pentru toți cei care lucrează în țară. De asemenea, el a menționat accesul la piața de capital – cadrul legal și de reglementare este în curs de ajustare pentru a impulsiona activitățile în această direcție.
„Vom începe cu piața de capital din București, apoi vom continua mai departe”, a spus Dorin Recean. El a descris drept un factor important capitalul uman și intenția instituțiilor de învățământ superior din țară de a pregăti eficient oamenii de afaceri.
Eficiența instituțiilor a crescut – serviciile publice sunt cât mai aproape de mediul de afaceri și de cetățean. „Urmează digitalizarea: aici ne vom concentra nu doar pe digitalizarea serviciilor publice, ci și a economiei. Aceasta înseamnă că serviciile noastre ar trebui să faciliteze interacțiunea dintre agenții economici, nu doar în Moldova, ci și în afara țării. Aici este foarte importantă contribuția serviciilor bancare și de plată”, a declarat Dorin Recean.
De asemenea, diferite platforme de dezvoltare s-au dovedit a fi un succes în Moldova – în funcție de modelul de afaceri, investitorii pot alege zone economice libere sau parcuri IT etc. În plus, accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii este în continuă expansiune. „Iar acest lucru ajută și afacerile mari, pentru că afacerile mari au nevoie de servicii și produse în crearea lanțului valoric. Iar noi avem acest lucru”, a spus premierul.