Temperatura medie a aerului pe parcursul sezonului precedent (septembrie-noiembrie) a constituit în teritoriu +11,6..+13,9ºС, fiind cu 3,0-4,0ºС mai ridicată față de normă și se semnalează pentru prima dată din toată perioadă de observații meteorologice pe teritoriul Republicii Moldova, transmite CURENTUL cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Primele înghețuri s-au semnalat pe 20 octombrie pe alocuri în raioanele centrale și de sud: în aer cu intensitatea de -1ºС, la suprafaţa solului şi la înălţimea de 2 cm de la suprafaţa solului cu intensitatea de -1..-3ºС.
Cantitatea de precipitaţii pe parcursul sezonului pe 95% din teritoriu a constituit 85-215 mm (80-165% din normă), doar izolat – 75-80 mm (70% din normă). Precipitaţiile pe parcursul sezonului au căzut neuniform. Cele mai multe precipitații au căzut în luna octombrie, când pe cea mai mare parte a teritoriului au căzut 60-115 mm (200-350% din norma lunară).
Pe parcursul sezonului pe teritoriu s-au semnalat fenomene meteorologice stihinice sub formă de averse puternice, care au deteriorate casele de locuit și unele obiective naționale.
Din cauza vremii secetoase, rezervelor productive scăzute în sol sau izolat epuizate complet, care s-au menținut la începutul toamnei (septembrie) s-au semnalat condiţiile nefavorabile pentru pregătirea solului și semănatul culturilor de toamnă.
Сondițiile meteorologice în această toamnă au fost în general satisfăcătoare pentru:
1. coacerea culturilor pomicole și strugurilor;
2. maturizarea lemnului la plantaţiile multianuale şi viţa de vie;
3. creşterea, dezvoltarea culturilor de toamnă, precum şi pentru finisarea vegetaţiei la culturile multianuale.
Cristina Parfeni