[ X ]
Serviciul Fiscal de Stat intensifică lupta împotriva muncii „la negru” și a salariilor „în plic” în prima jumătate a anului 2025
23 Iulie

Serviciul Fiscal de Stat acordă o atenție sporită prevenirii și contracarării fenomenului muncii „la negru” și a practicii de achitare a salariilor „în plic”, iar acțiunile autorității în acest sens au drept scop creșterea gradului de conformare a contribuabililor din domeniile de activitate economică cu risc sporit de a recurge la asemenea practici.

În 6 luni ale anului 2025, SFS a continuat promovarea politicilor de educație juridică și civică a salariaților, informarea și consultarea celor interesați în aplicarea corectă și eficientă a legislației în domeniul relațiilor de muncă, fiind realizate următoarele acțiuni:

  • efectuarea vizitelor fiscale la 4 034 agenți economici;
  • organizate și desfășurate 103 seminare pentru angajați și angajatorii din sectoarele cu risc înalt de neconformare privind aplicarea legislației.

Agenții economici față de care au fost întreprinse măsuri de conformare prin prisma vizitelor fiscale, pentru 6 luni ale anului 2025 au declarat obligații aferente plăților salariale în mărime de 851,4 milioane lei, în creștere cu 52,32% comparativ cu anul 2024, inclusiv:

  • la compartimentul impozitul pe venit din salariu pentru 6 luni ale anului 2025 au fost declarate obligații fiscale în mărime de 172,6 milioane lei în creștere cu 62,71%;
  • la compartimentul contribuții de asigurări sociale aferente plăților salariale, pentru 6 luni ale anului 2025 au fost declarate obligații fiscale în mărime de 491,7 milioane lei în creștere cu 49,39%;
  • la compartimentul prime de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente plăților salariale, pentru 6 luni ale anului 2025 au fost declarate obligații fiscale în mărime de 187 milioane lei în creștere cu 51,22%.

De asemenea, în rezultatul activităților desfășurate de către SFS, au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă și adoptate 88 de decizii asupra cazului de încălcare a legislației, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

În consecință, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 10,3 milioane lei, din ele achitate 6,6 milioane lei.

Astfel, pentru 6 luni ale anului 2025 au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) cu 72,27% mai puțin comparativ cu perioada anului 2024.

De asemenea, pentru 6 luni ale anului 2025, numărul controalelor fiscale în cadrul cărora au fost constatate încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare și obligațiilor fiscale aferente) a constituit 88 de cazuri comparativ cu 128 de cazuri pentru perioada similară a anului precedent. Suma obligațiilor suplimentar calculate per caz de control rezultativ constituie – 117 mii lei, comparativ cu – 290 mii lei pentru perioada similară a anului precedent.

Ca rezultat al măsurilor de conformare voluntară și forțată aplicate față de contribuabili pe parcursul a 6 luni ale anului 2025 și a dărilor de seamă prezentate, au fost încasate la BPN obligații aferente plăților salariale în mărime de 23,05 miliarde lei. Astfel, pentru 6 luni ale anului 2025 au fost încasate la buget obligații fiscale aferente plăților salariale cu 13,56 % mai mult comparativ cu anul 2024.

Mai multe informații vă îndemnăm să găsiți în Raportul Serviciului Fiscal de Stat privind activitățile de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru” pentru 6 luni ale anului 2025, care poate fi accesat aici.

Serviciul Fiscal de Stat reamintește că acceptarea salariului „în plic” are consecințe grave pe termen lung, atât pentru angajați, cât și pentru întreaga societate.

Salariul „în plic” înseamnă lipsă de protecție socială. Fără un venit declarat, angajatul nu beneficiază de contribuții la pensie, de asigurare medicală, de concedii plătite sau de acces la împrumuturi bancare. În cazul unui accident de muncă, boală sau pierdere a locului de muncă, cel care primește salariul în plic este complet neprotejat.

În schimb, salariul oficial este un pas spre stabilitate și un viitor sigur. Îți oferă drepturi legale, acces la servicii publice, siguranță pentru familie și contribuie la construirea unei societăți echitabile.

Inapoi la arhiva noutaților