Serviciul de radioterapie din cadrul Institutului Oncologic a fost modernizat cu un tomograf computerizat simulator performant care va contribui semnificativ la tratamentul pacienților cu cancer, transmite CURENTUL.
Cu ajutorul aparatului se obțin imagini detaliate anatomice care sunt utilizate pentru delimitarea volumului tumoral și a organelor interne care se includ în zona de risc pentru iradiere și stabilirea cu precizie a planului pentru ulteriorul tratament radioterapeutic.
La fel, serviciul a fost dotat cu un sistem informațional de planificare local cu stații de lucru pentru medici radioterapeuți și fizicienii medicali, care permite tuturor specialiștilor să aibă acces la structura tumorii și de elabora planul de tratament.
Menționăm că, scopul radioterapiei este de a administra o doză de radiaţii calculate cu maximum de precizie într-un volum tumoral definit, cu o minimă afectare a ţesuturilor sănătoase din jur. Tratamentul optim al pacienţilor cu tumori maligne este multidisciplinar și se efectuează prin efortul conjugat al chirurgiei, radioterapiei şi chimioterapiei. Anual, de acest serviciu beneficiază circa 2 500 de pacienți. Doar în anul 2018, au fost realizate peste 50 mii de ședințe de terapie radiantă și 125 de câmpuri magnetice.
Achiziționarea echipamentulului a fost posibilă datorită proiectului de Cooperare Tehnică între Agenția Internațională pentru Energia Atomică și Guvernul Republicii Moldova – MOL6010. Costul total fiind de peste 700 000 euro.
Cristina Parfeni