[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciul de Protecție și Pază de Stat nu va mai exista
9 Decembrie

Parlamentul a adoptat, în două lecturi, astăzi modificări și completări la Legea cu privire la Serviciul de Protecție și Pază de Stat, informează CURENTUL.

Potrivit noilor modificări, Serviciul de Protecție și Pază de Stat nu va mai exista, acesta devine Centrul de Protecție și Pază de Stat, iar funcția de director este înlocuită cu funcția de șef al Centrului.

Potrivit proiectului de lege, „Centrul de Protecție și Pază de Stat este o autoritate administrativă cu atribuții speciale în domeniul securității statului, aflat în subordinea Serviciului Informații și Securitate al Republicii Moldova, cu autonomie funcțională, specializată în asigurarea protecției demnitarilor Republicii Moldova, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în RM, a membrilor lor de familie, în limitele competențelor legale, precum și asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestor”.

Directorul SIS este cel care exercită controlul și coordonează activitatea Centrului de Protecție și Pază de Stat, în limita atribuțiilor prevăzute de legislația în vigoare.

Totodată, directorul Serviciului Informații și Securitate poate dispune acordarea protecției altor demnitari străini aflați în vizită pe teritoriul RM, pe o perioadă ce nu va depăși 30 de zile calendaristice – fără a informa Președintele RM, așa cum era prevăzut anterior în lege.

Centrul de Protecție și Pază de Stat este condus de un șef, care este numit în funcție de directorul SIS. Șeful Centrului are și un adjunct, de asemenea, numit și eliberat de directorul SIS. Șeful Centrului PPS face parte din Colegiul SIS al RM.

Gradele speciale supreme pentru șeful Centrului se conferă prin decret prezidențial, iar gradul special – prin ordinul directorului SIS.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților