[ X ]
[ X ]
[ X ]
Serviciile hidrometeorologice devin mai complexe și accesibile pentru populație
27 Aprilie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) din Republica Moldova trece printr-un amplu proces de reformare și modernizare a instituției. În prezent, SHS funcționează în baza unei legi din 1998, depășită de cerințele vremii, din cauza căreia instituția nu poate  oferi servicii climatice și de mediu actualizate. Cu ajutorul proiectului PNUD Moldova „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, finanțat de Fondul Verde pentru Climă, a fost elaborat un nou proiect de lege, care va ajuta SHS să își modernizeze serviciile și să le facă relevante profesioniștilor din mai multe domenii.

Prevederile noului proiect de lege vor permite specialiștilor din cadrul SHS să ofere servicii climatice și de mediu pentru persoanele ale căror activitate este direct afectată de schimbările climatice. E vorba, bunăoară, de agricultorii care vor putea lua decizii privind protejarea culturilor și terenurilor pe care le gestionează, în baza informațiilor furnizate de SHS. Mai mult, va exista posibilitatea oferirii de date contra cost, adaptate la cerințele individuale ale solicitantului.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat reprezintă un pilon important în procesul de adaptare la schimbările climatice, iar misiunea instituției este să ofere prognoze meteo cât mai exacte, astfel încât să poată fi evitate dezastrele”, afirmă Mihail Grigoraș, directorul adjunct interimar al SHS. Or, Republica Moldova a trecut în ultimii ani prin cicluri meteorologice severe. Doar inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de USD, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării.

Astfel, modernizarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat este parte a unui proces amplu de adaptare la schimbările climatice, care va avea un impact pozitiv asupra economiei țării în viitor.

În scurt timp, cu sprijinul PNUD Moldova urmează să fie lansat un portal care va conține informații ample despre tendințele meteo și vulnerabilitățile climatice. „Fiecare dolar investit în procesul de adaptare previne cheltuirea altor șapte dolari pentru a acoperi eventualele pagube provocate de schimbările climatice”, susține Ecaterina Melnicenco, consultantă PNUD Moldova.

PNUD Moldova oferă sprijin autorităților în promovarea Programului național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia. Documentele au fost elaborate și consultate public la începutului acestui an. Programul setează obiective orientate spre sporirea rezilienței climatice a șase sectoare esențiale: agricultura, sănătatea, transportul, energia, apa și sectorul forestier și este însoțit de un plan de acțiuni pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților provocate de schimbările climatice.

„Pentru a face față consecințelor schimbărilor climatice, trebuie să acționăm prompt în toate domeniile. Cu cât problemele sunt mai mari, cu atât va fi mai dificil și mai costisitor să le rezolvăm. De aceea, cea mai bună opțiune este să acționăm din timp pentru a combate schimbările climatice”, afirmă Petru Tataru, Secretar de Stat de la Ministerul Mediului.

Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, iar inundațiile și secetele sunt cele mai frecvente fenomene meteo extreme care afectează țara.

Inapoi la arhiva noutaților