[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sergiu Sîrbu către Maia Sandu: „Nu uitați, nu mai sunteți lider de partid…”
15 Ianuarie

Deputatul Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu, punctează că „dacă se vrea urgentarea dizolvării Parlamentului, atunci singura cale legală posibilă și rapidă este una simplă – de a respecta Constituția și de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru”, transmite CURENTUL.

Deputatul menționează că potrivit Legii Supreme, Parlamentul poate fi dizolvat, dacă în termen legal nu este numit un Guvern sau nu este adoptată nici o lege.

„Constituția este foarte explicită în acest sens. Nu ai ce să interpretezi!

Dacă nu încerci să numești un Guvern, prin desemnarea măcar a unui candidat pentru funcția de prim-ministru, atunci, evident, prima condiție de dizolvare a Parlamentului cade de la sine.

Nu poți dizolva Parlamentul pe motiv că nu a fost numit un Guvern, dacă nici nu ai încercat să-l numești – logic.

În acest caz rămâne doar condiția ca Parlamentul să nu adopte vreo lege timp de trei luni. Această condiție este perfect valabilă din punct de vedere juridic”, menționează Sergiu Sîrbu.

De asemenea, deputatul scrie că pentru a organiza alegeri este nevoie de bani în buget, dar rectificarea bugetului se face prin lege.

Tototdată, el a adresat un mesaj Președintelui țării:

„Nu uitați, nu mai sunteți lider de partid și aveți obligația constituțională de a a acționa strict conform buchiei legii, să fiți echidistantă față de toți actorii politici, să fiți un mediator și să nu vă suprapuneți celorlalte puteri în stat. În caz contrar, va fi uzurparea puterii, deși sunt departe de gândul că doriți să fiți autorul celei mai grave crime împotriva poporului”, se spune în mesaj.

Deputatul se mai întreabă ce va face Înalta Curte, „va merge pe logica constituțională și îi va trimite la plimbare pe unii juriști-populiști ori se va transforma în actor politic și va modifica Legea Supremă după placul noii guvernări?”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților