Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat inițiativa de verificare a integrității candidaților la funcțiile de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), informează CURENTUL.
„Suntem la finalul mandatului CSM și CSP. În cazul CSM, după 1 aprilie 2022, intră în vigoare modificările la Constituția Republicii Moldova, care schimbă componența și durata mandatului de la 4 la 6 ani. În același timp, Ministerul Justiției definitivează conceptul de evaluare externă extraordinară pentru a elimina din sistem oamenii compromiși”, a declarat el.
Potrivit lui Litvinenco, candidații la CSM și CSP pot fi propuși de adunările generale ale procurorilor, judecătorilor și din partea Parlamentului doar dacă trec testul integrității – controlul corespunderii averii și a stilului de viață.
Ministrul a spus că, comisia de evaluare ar urma să aibă un număr de evaluare egal – de exemplu, 3 străini și 3 naționali.
„Proiectul a fost transmis Comisiei de la Veneția și luni va fi publicat pe pagina Ministerului”, a precizat Litvinenco.
De asemenea, oficialul a spus că există și un calendar aproximativ. Dacă va fi avizul Comisiei de la Veneția în decembrie, atunci Parlamentul îl va vota până la final de 2021. În ianuarie-februarie vor fi create condițiile pentru crearea comisiei, iar pe la mijlocul anului 2022 ar începe procesul propriu-zis de evaluare.
Cristina Gurez