[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sera de aclimatizare și laboratorul de micropropagare pentru producerea viței de vie – inaugurate astăzi. Ce beneficii va avea viticultura din RM
8 Iunie

Sera de aclimatizare și laboratorul de micropropagare pentru producerea viței de vie a Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), renovate cu suportul financiar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Guvernul României prin RoAid – Programul României de Cooperare pentru Dezvoltare, au fost inaugurate astăzi, transmite CURENTUL.

Evenimentul a avut loc astăzi, în prezența directoarei misiunii USAID Moldova, Karen Hilliard, a Ambasadorului României în Republica Moldova Daniel Ioniță și a directorului general IȘPHTA, Constantin Dadu și reprezentanți ai autorităților publice.

Potrivit șefei misiunii USAID Moldova Karen Hilliard în Republica Moldova, renovarea serei de aclimatizare și a laboratorului in-vitro face posibilă creșterea materialului săditor calitativ și sănătos, soluționând una dintre principalele probleme în producerea strugurilor de masă și a strugurilor tehnici.

„Republica Moldova produce majoritatea strugurilor cu semințe ceea ce nu este atât de popular pe piața din Uniunea Europeana sau pe piața Statelor Unite. Prin eforturile comune ale Guvernului Statelor Unite și ale Guvernului României, susținem autoritățile în crearea locurilor de muncă și menținerea femeilor și a bărbaților să muncească aici, în Republica Moldova”, a declarat Karen Hilliard.

Excelența Sa, Daniel Ioniță, Ambasadorul României la Chișinău a reiterat faptul că Guvernul României susține dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova. „Rezultatul semnării memorandumului face parte din angajamentele pe care le are România în susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Sunt convins că aceste produse înalt tehnologice – strugurii de masă fără semințe, crescuți pe boltă, își vor găsi consumatorii nu numai pe piața locală, dar și în spațiul european”.

Materialul de plantare de calitate este esențial pentru stabilirea noilor plantații de vii competitive.

Ca urmare a investițiilor RoAID și USAID, Institutul poate produce materialul inițial de plantare pentru creșterea ulterioară a materialului săditor de categoria Certificat. Până recent, acest lucru era imposibil din cauza stării precare a laboratorului de propagare in vitro al Institutului de Cercetare pentru Horticultură.

Strugurii de masă reprezintă 45-55% din plantațiile viticole noi, actualmente, exporturile către UE reprezentând 25% din volum, de la doar 5% în 2013. Potrivit experților din domeniu, problemele majore ale industriei strugurilor de masă din Republica Moldova sunt de calitatea nesatisfăcătoare a materialului săditor, cota foarte scăzută a strugurilor fără semințe în recolta totală și calitatea joasă a strugurilor produși tradițional.

În iunie 2016, ambasadorul SUA și cel al României au semnat un memorandum de înțelegere care acționa prin intermediul USAID și Ministerul Afacerilor Externe al României. Documentul prevedea modernizarea Laboratorului de propagare in vitro, pentru care RoAID a alocat circa 30 000 dolari SUA, și reabilitarea serei de aclimatizare, pentru care USAID a alocat prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova circa 45 000 dolari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților