Grupul de semnatari ai Petiției online „STOP sponsorilor regimului separatist” s-au adresat autorităților R. Moldova să ia atitudine în acest sens, transmite CURENTUL.
Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a spus că petiția are 3 dimensiuni.
„Petiția cere 2 lucruri: interzicerea lui Rogozin să se afle pe teritoriul R. Moldova și declararea acestuia persoană non grata în țară. De asemenea, ea are 3 dimensiuni: ideologică, tehnică și cetățenească. Noi ne exprimăm dezacordul în privința venirii unui oficial rus care a pus mâna la începerea războiului de pe Nistru și care continuă să insulte poporul moldovenesc”, a spus Igor Munteanu.
Expertul asociat pe securitate al IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, a specificat că timp de 5 zile s-au adunat peste 1600 de semnături. „Ideea a apărut ca un îndemn și schimb de opinii și mesaje venite ad-hoc de la mai multe persoane. Am coordonat textul, l-am cizelat și luni l-am plasat pe platforma petiție online. Avem 1653 de semnatari în 5 zile. Cea mai mare pondere a fost în a 2 zi. Cele mai multe semnături sunt din Chișinău”, a precizat Rosian Vasiloi.
Directorul de Program în managementul conflictelor al Institutului de Politici Publice, Oazu Natoi, a spus că nerecunoașterea conflictului transnistrean de către autoritățile R. Moldova poate duce la degradarea suveranității țării.
„Pe lângă faptul că Rogozin a luptat în 92 împotriva R. Moldova, acesta împreuna cu Juravliov au creat partidul „Rodina”. Membrii acestuia au fost calificați drept fasciști ruși. Cei care nu cunosc esența conflictului transnistrean să citească decizia CEDO. Faptul că clasa politică se teme să recunoască acest lucru duce la degradarea proiectului de suveranitate a R. Moldova. Vrem să se exercite presiune asupra politicienilor moldoveni. Degradarea poate ajunge la colaps”, spune Oazu Nantoi.
Ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, a specificat că, personal, a semnat această petiție. „Sunt peste 27 de mii de veterani care au luptat. Trebuie să ne implicăm pentru că ne pasă. În 1992, când am venit acasă după ce absolvisem, tata m-a dus în beci nu pentru un pahar cu vin, dar pentru că acolo era ascunsă întreaga mahala și mi-a spus că acuși se începe. Peste 3 zile am fot înrolat în Armată. Vreau să spun că, trăim clipe deloc ușoare, când cei ce au împușcat în noi sunt eroi, iar autoritățile vor să-i decoreze, să le mulțumească. Îndemn cetățenii să se alăture aceste petiții”, a menționat ex-ministrul.
Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a adresat un mesaj autorităților:
„Mesajul este unul: Dacă R. Moldova se respectă, dacă autoritățile vor să fie respectate – să respecte, în primul rând, interesul cetățenilor, pentru ca legislația să lucreze pentru ei, nu împotriva lor”.
Analistul politic, Ion Tabârță, a spus că este nevoie de unitate din partea societății civile. „Avem nevoie și de susținerea autorităților. Vedem că suntem într-o situație când este pericol ca realitatea noastră istorică să fie distorsionată. Considerăm că atitudinea mai drastică față de Rogozin trebuia făcută încă în 2012”, a spus expertul.
Menționăm că, luni, 24 iulie, un grup de semnatari au lansat o petiție adresată Guvernului, Parlamentului R. Moldova și Președinției, prin care au solicitat ca viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin să fie declarat persoană non-grata și să-i fie interzis accesul pe teritoriul R. Moldova.
Cristina Parfeni