Institutul de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe din Republica Moldova are nevoie de o nouă stație de Monitorizare Seismică în zona de Nord a Republicii Moldova, informează CURENTUL.
Solicitat de către reporterul nostru, Ion Ilieș, șeful Centrului de Monitorizare Seismică al Institutului de Geologie și Seismologie a AŞM, ne-a relatat că ultimul cutremur resimțit în zona de nord a țării, a fost bine simțit de către localnicii de acolo.
„Noi ne dorim să deschidem o nouă stație în zona de Nord a Republicii Moldova, deoarece în anul 2015 s-au înregistrat trei cutremure în raionul Rîșcani, satul Zăicani, iar localnicii au resimțit bine cutremurul de pământ. La fel, și în anul 1988 cutremurul a fost resimțit în zona de nord la o adâncime de 17 km, cu o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter, aproximativ cum l-am simțit pe cutremurul din 28 decembrie, 2016”, spune expertul.
În opinia sa, din acest motiv o stație de monitorizare seismică pur și simplu este necesară în zona de Nord a Republicii Moldova.
„Noi nu avem o stație în zona de Nord ca să înregistrăm datele de acolo, chiar ar fi foarte necesară, dar nu o avem. Din păcate nu avem posibilități tehnice și nu ne oferă bani din bugetul de stat”, spune Ilieș.
Deși au înaintat mai multe proiecte în acest sens, autoritățile nu au venit cu nici un răspuns.
„Problema aceasta am pus-o de mulți ani de-a rândul, acum figurează în proiectele noastre de viitor. Aproximativ din anul 2010 înaintam proiecte, dar nici o soluție concretă din partea statului”, a precizat el.
Menționăm că la moment în Republica Moldova sunt șapte stații de Monitorizare Seismică dintre care, 6 funcționează în timp real.
Anastasia Borta