[ X ]
Șeful statului: Reforma justiției a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet…
15 Septembrie

Lucrurile rele pornesc dintr-o justiție strâmbă și lucrurile bune pornesc dintr-o justiție dreaptă – a declarat Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției, informează CURENTUL. 

Ea a spus că știe că sunt în sistemul justiției oameni onești și muncitori.

„Sunt procurori și judecători responsabili și care își iubesc țara. Sunt oamenii care înțeleg că nu e bine ce a fost. Cu acești oameni vom reface încrederea în sistem și în stat. Pe acești oameni o să-i susținem și o să-i încurajăm.

Ministerul Justiției, domnul ministru Litvinenco, au toată încrederea și susținerea noastră în acest efort dificil de reformare a sistemului.

Ministerul Justiției, Guvernul, Parlamentul, Președinția vor continua să susțină această reformă și reabilitarea sistemului cu toată puterea. Noi nu ne implicăm în actul justiției, dar ne-am asumat această reformă în fața cetățenilor și vom cere în continuare rezultate”, a menționat oficialul.

Maia Sandu a declarat că vor insista să ducă până la capăt acest efort, oricât de mare va fi rezistența.

„Repet, miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de dușmanii luptei cu corupția sau de problemele tehnice ale acestei reforme”, a spus șeful statului, adăugând: „Îi invit pe oamenii din sistem, care țin la țara noastră și la viitorul copiilor noștri, să lucrăm de aceeași parte a baricadei, de partea Moldovei, de partea cetățenilor noștri.”

Totodată, Președintele a reiterat că, reforma justiției este în continuare elementul-cheie al transformărilor prin care trebuie să trecem.

„Reforma a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet. Lucrurile se mișcă greu, în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și a construi instituții puternice de combatere a corupției. În pofida faptului că Ministerul Justiției, cu susținerea Parlamentului, a îmbunătățit semnificativ cadrul legal pentru a facilita reforma și pentru a oferi instituțiilor pertinente instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupției. Astăzi, judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Astăzi, nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să facă lucruri ilegale, să ia decizii ilegale. Ei toți sunt liberi. Liberi să aplice legea. Liberi să facă justiție.

Din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei – să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite, ca urmare a emiterii deciziilor ilegale sau a tergiversării acestor decizii. O parte a oamenilor din sistem nu vor să înțeleagă că independența merge, mână în mână, cu responsabilitatea. Iar oamenii corupți din sistem reprezintă, în continuare, cel mai mare impediment în calea reformei.

Nu mai putem pierde timp așteptând ca toți justițiarii să capete o conștiință. Sistemul trebuie curățat de urgență…”, a subliniat Maia Sandu.

Inapoi la arhiva noutaților