[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful statului: O serie de restricții vor fi examinate pentru a fi scoase din 1 iunie
25 Mai

Șeful statului Igor Dodon, astăzi – în urma unei întrevederi cu premierul Ion Chicu, a anunțat despre scoaterea unor restricții, informează CURENTUL.

„Avem o dinamică și o gestionare a situației, în opinia specialiștilor, care ne permite să mergem la următoarea etapă de scoatere a restricțiilor. Am decis să propunem Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică, care va avea ședință astăzi, ca începând cu data de 1 iunie să fie scoase restricțiile pentru activitatea piețelor din municipiul Chișinău și Bălți, centrele comerciale, HoReCa, să permitem transportul internațional de pasageri, să permitem reluarea activității sălilor de sport”, a comunicat Dodon.

„Interdicții vor rămâne pentru sistemul educațional și pentru întrunirile pentru grupuri mai mari de 50 de persoane”, a specificat în acest sens Dodon.

Totodată, șeful statului comunică despre al doilea subiect de discuții, care potrivit lui, s-a referit la anunțarea anului 2020 drept an al lucrătorului medical: „Această decizie presupune, printre altele, dublarea salariului pentru toți lucrătorii sistemului medical, în câteva etape”.

„Punctul trei al agendei de astăzi a vizat achitarea ajutorului material unic de 700 lei pentru toți pensionarii, al căror pensie minimă este sub 3000 lei. Am specificat că anterior acest ajutor era preconizat pentru cei cu pensia mai mică de 2000 lei. Acum am decis să ridicăm “plafonul” și să mărim numărul beneficiarilor. Am specificat că mijloacele financiare respective deja sunt identificate”, a mai spus Dodon.

În același timp, șeful statului a anunțat despre al patrulea subiect – „menit să susțină în continuare agenții economici și presupune acoperirea dobânzilor creditelor în mărime de 6 fonduri de salarizare în loc de 3 fonduri, cum am fost aprobat anterior. Am explicat, că în prezent fondul de salarizare în Republica Moldova are circa 4 miliarde de lei, adică propunerea noastră înseamnă un ajutor în volum de 24 de miliarde de lei, în timp ce suma totală a dobânzilor pentru creditele în sectorul real al economiei este de circa 27-28 de miliarde”, a conchis Dodon.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților