[ X ]
Șeful statului: Ne așteaptă câțiva ani de provocări majore
9 Noiembrie

„În acest an Republica Moldova a marcat 30 de independență, 30 de ani de căutări și tranziție nereușite, în care experiențele de guvernare au eșuat, iar odată cu ele și spiritul coeziunii sociale, iar aspirațiile europene au căzut pradă intereselor obscure ale guvernanților. Cetățenii Republicii Moldova au înțeles că lozinca integrării europene nu însemnă nimic dacă este purtată de politicieni corupți”. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, în cadrul Forumului de Integrare Europeană a Republica Moldova, informează CURENTUL.

Potrivit spuselor sale, alegerile recente au mai arătat că prioritățile cetățenilor sunt aceleași ca și angajamentele asumate în Acordul de Asociere cu UE și trebuie să devină prioritate a agendei interne.

„Avem sarcina să recuperăm timpul pierdut în relația cu UE, timp în care Acordul de Asociere a fost transformat într-un document declarativ de fostele guvernări, și să avansăm în angajamentele asumate față de UE. Una dintre prioritățile mele în acest an a fost restabilirea relațiilor cu partenerii occidentali, relații care au stagnat din cauza eșecurilor de la guvernare. Acum, Republica Moldova a început să-și restabilească respectul și imaginea pozitivă, iar partenerii externi sunt dispuși să ne ajute. Restabilirea dialogului a permis sprijinul pentru combaterea pandemiei și pentru recuperarea economică, inclusiv planul de redresare economică de 600 milioane euro care se discută. În prezent se discută și despre consolidarea agendei de asociere a Republicii Moldova și UE și lansarea dialogului în domeniul politicii externe și de securitate. Sperăm că la Summit-ul Parteneriatului Estic din decembrie – statele partenere vor obține un semnal clar de apropiere de UE din partea Bruxellesului”, a menționat ea.

Șeful statului a reiterat că prioritățile interne ale guvernării de la Chişinău sunt reforma justiției și combaterea corupției – funcționarea statului de drept depinde de capacitatea noastră de a face ordine în aceste domenii, iar starea justiției influențează mediul de afaceri, colectarea impozitelor, calitatea vieții oamenilor. O altă prioritate este reforma sistemului energetic și diversificarea surselor de energie.

„Este nevoie și de a reformă a sectorului de securitate, de o nouă viziune complexă adaptată timpurilor. Problema transnistreană, instituțiile slabe, provocările de mediu, campaniile de dezinformare – sunt pericole reale pentru țară. Lansarea dialogului politic și de securitate cu UE ne a ajută să reorganizăm sistemul de securitate și să-l facem eficient. Efortul de transformare profundă a Republicii Moldova trebuie să fie un efort național cu implicarea tuturor. Dacă fiecare va pune umărul, putem fi siguri că schimbările se vor produce mai repede. Ne așteaptă câțiva ani de provocări majore, dar dacă vom acționa împreună, cu sprijinul UE și a altor parteneri, vom reuși. Suntem mai puternici împreună”, a subliniat Sandu.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților