[ X ]
[ X ]
[ X ]
Şeful Statului Major al Apărării din Lituania efectuează o vizită oficială la Chişinău
27 Martie

Ministrul Apărării Eugen Sturza a avut astăzi o întrevedere cu Şeful Statului Major al Apărării din Lituania, general-locotenent Jonas Vytautas Žukas, aflat în vizită oficială în ţara noastră, în perioada 26-28 martie curent, transmite CURENTUL.

Cei doi oficiali au discutat despre securitatea regională, reforma sectorului de apărare din Republica Moldova, participarea la  operaţiunile de menţinere a păcii cu mandat internaţional şi cooperarea militară bilaterală.

Eugen Sturza a apreciat sprijinul Lituaniei pentru modernizarea şi reformarea  domeniului de apărare din ţara noastră, menţionând că parteneriatul dintre cele  două state a avut un trend ascendent în ultimii ani.

În cadrul evenimentului, ministrul Apărării l-a decorat pe generalul-locotenent Jonas Vytautas Žukas cu medalia „Pentru consolidarea frăţiei de arme”. Distincţia a fost oferită pentru contribuţie meritorie la dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre cele două armate.

Tot astăzi, Şeful Statului Major al Apărării din Lituania a discutat cu generalul de brigadă Igor Cutie, Comandantul Armatei Naţionale, despre perspectiva de impulsionare a cooperării pe segmentul de apărare, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Generalul de brigadă Cutie a subliniat, în timpul dialogului, excelenta colaborare dintre instituţiile de apărare ale celor două ţări  şi i-a mulţumit  generalului Zukas şi Guvernului Lituaniei pentru sprijinul  substanţial acordat  Armatei Naţionale a Republicii Moldova în mai multe domenii importante, cum ar fi învăţământul militar, asistența experților pentru reformarea sectorului de apărare, instruirea în cadrul exerciţiilor multinaţionale.

„Până în anul curent peste 70 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni  au studiat în instituţii de profil din Lituania, urmând cursuri  de specializare în cadrul Academiei Militare din Vilnius şi  Școlii Forţelor Armate Lituaniene din Kaunas. De asemenea, din 2005 şi până în prezent 10 ofiţeri ai Armatei Naţionale au absolvit Colegiul de Apărare al Ţărilor Baltice din Tartu, Estonia, costul  burselor oferite ofiţerilor noşti  fiind  achitat integral de către Lituania”,  a spus generalul Cutie.

Comandantul Armatei Naţionale s-a referit şi la instruirea comună a militarilor din cele două state în cadrul exerciţiilor multinaţionale în Ucraina, Bulgaria, România, Germania şi alte ţări, specificând că astfel ei îşi testează interoperabilitatea şi preiau unii de la alţii cele mai bune practici specifice operaţiunilor  internaţionale de menţinere a păcii.

La rândul său, generalul-locotenent Žukas a declarat că Republica Moldova este unul dintre partenerii importanți ai Lituaniei. „Lituania îşi va menţine angajamentul de a susţine reforma sectorului de apărare al R. Moldova. Vom continua cooperarea noastră în domeniul instruirii, învăţământului şi dezvoltării capacităţilor de apărare”, a spus şeful Statului Major al Apărării din Lituania.

Generalul-locotenent Žukas a apreciat contribuţia ţării noastre la operaţiunile internaţionale sub egida NATO, UE şi ONU şi a încurajat Armata Naţională să se implice mai activ în Politica de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene (PSAC) şi activităţile acesteia, utilizând Fondul de încredere al PSAC.

De notat că şeful Statului major al Apărăii din Lituania efectuează  o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 26-28 martie curent, la invitaţia omologului său, generalul de brigadă Igor Cutie.

La Chişinău, oficialul militar, împreună cu delegaţia lituaniană, va vizita Academia  Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun” şi Brigada „Ştefan cel Mare”, pentru a se documenta despre activitatea, misiunile şi infrastructura acestor subdiviziuni.

Republica Moldova și Lituania cooperează în domeniul militar din luna noiembrie 2000.

DSC_3868

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților