[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful statului: În următoarele zile Guvernul Republicii Moldova se va adresa Guvernului Federației Ruse pentru a iniția o procedură nouă de negocieri
11 Mai

Șeful statului Igor Dodon, astăzi – în urma unei întrevederi cu Premierul și Președintele Parlamentului, a venit cu unele declarații de presă, informează CURENTUL.

În această săptămână, Guvernul Chicu o să fie la 6 luni de mandat, a spus Dodon. Prin urmare, el s-a referit la implicarea în gestionarea situației pandemice. „Guvernul a gestionat această situație cu pierderi minime”, a comunicat Igor Dodon.

Șeful statului a vorbit și despre scoaterea interdicțiilor avia, în perioada următoare. „Pe 15 mai se finalizează perioada de urgență. Cel mai probabil nu o vom prelungi. După data de 15 vom lua decizia de a scoate interdicția pentru cursele avia doar cu țările unde astfel de interdicții au fost scoase”, a mai anunțat Dodon.

Ce ține de creditul rusesc, Dodon a susținut că se va iniția o nouă procedură de negocieri cu Federația Rusă asupra unui credit: „Noi nu suntem de acord cu decizia Curții Constituționale, dar hotărârea este și trebuie executată. Am luat decizia ca în următoarele zile Guvernul Republicii Moldova să se adreseze Guvernului Federației Ruse pentru a iniția o procedură nouă de negocieri asupra creditului de 2 sute de milioane de euro pentru necesitățile Republicii Moldova”.

„Am luat decizia sa convocăm joi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Sunt mai multe subiecte importante, dar 2 de interes național: furtul miliardului și Aeroportul Internațional Chișinău”, a mai comunicat Dodon.

Șeful statului, prin urmare, a mai spus că se va adresa Parlamentului cu privire la alegerile prezidențiale. „Am auzit mai multe voci care încep să speculeze că noi vom încerca să amânăm alegerile pentru anul viitor, pentru a rămâne mai mult în funcție. Am decis să propun Parlamentului, la următoarea ședință, să numească data alegerilor prezidențiale pentru 1 noiembrie 2020”, a anunțat Dodon.

Totodată, el s-a referit și la plecările deputaților din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM). „Vedem ce se întâmplă în ultimul timp în Parlamentul Republicii Moldova. Observăm că mai mulți deputați și-au părăsit fracțiunile, partidele cu care au intrat în Parlament. La moment, avem 13-14 deputați care și-au părăsit fracțiunile. Eu nu voi accepta o majoritate parlamentară din transfugi”, a comunicat Dodon.

În același timp, el a venit cu o propunere către Zinaida Greceanîi, Pavel Filip, Maia Sandu și Andrei Năstase. „Dacă este decizie politică, se vor găsi și soluții pentru a declara alegeri anticipate. Asta ar fi o soluție”, a spus oficialul.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților