[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful statului, în Germania: După alegerile din 11 iunie, vom porni un efort serios de reformare în Republica Moldova
19 Mai

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată într-o vizită de lucru la Berlin, a susținut o conferință de presă împreună cu Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Șeful statului a remarcat că vizita aceasta este o bună oportunitate de reconfirmare a importanței pe care Republica Moldova o atașează relației cu Germania, și de relansare a acestei relații, în interes comun, informează CURENTUL.

„Am discutat cu domnul președinte despre situația politică și de securitate din regiunea noastră. Suntem îngrijorați de tensiunile înregistrate în ultima perioadă. Stabilitatea în vecinătatea estică europeană este o precondiție esențială pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, ea este importantă și pentru Uniunea Europeană, care își dorește pace la frontieră și un dialog constructiv cu țările Parteneriatului Estic și cu Rusia. Am discutat și despre evoluțiile politice din țara noastră. Eu am mers în alegerile prezidențiale cu un mesaj de combatere a corupției și de reformare a justiției – mesaj sprijinit de aproape un milion de alegători, cel mai mare număr de voturi acordat unui președinte de la independență. Acest vot arată că oamenii cer curățarea sistemului politic și public de corupție, oamenii vor justiție și bună guvernare”, a declarat Sandu.

În calitate de Președinte, ea a spus că-și dorește consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări și a subliniat că Germania a fost mereu un partener de încredere.

„În pofida lipsei de progrese în ultimul an, cauzată de interese politice înguste interne, Republica Moldova este pregătită să avanseze în realizarea angajamentelor sale față de Uniunea Europeană – inclusiv pentru accesarea ajutorului macrofinanciar, necesar în special în contextul crizei economice cu care ne confruntăm -, și o va face după constituirea unui nou Parlament și învestirea unui Guvern reformator cu competențe depline. În același timp, Republica Moldova își dorește să avanseze și în Agenda de Asociere și integrare cu Uniunea Europeană. Suntem interesați să aprofundăm colaborarea în cadrul Parteneriatului Estic și pe alte platforme agreate de Bruxelles și Chișinău”, a mai spus oficialul.

Șeful statului a menționat că, după alegerile din 11 iunie, va porni un efort serios de reformare în Republica Moldova, iar pentru realizarea acestuia este nevoie de sprijinul partenerilor noștri, de susținerea Germaniei.

La rândul său, Frank-Walter Steinmeier a dat asigurări că Germania susține o Republică Moldovă democrată, stabilă și prosperă. „De aceea, în Germania pledăm la nivel bilateral și la nivel european pentru un sprijin adresat Republicii Moldova. Ne dorim prietenie între Republica Moldova și Uniunea Europeană”, a spus oficialul.

Președintele german a remarcat și că Republica Moldova „nu într-o situație politică facilă”, referindu-se la conflictul transnistrean.

„Noi toți sperăm, mai ales după alegeri, să avem posibilitatea de a ne apropia unii de ceilalți”, a subliniat Steinmeier.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților