[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful statului: Împădurirea trebuie să devină un obiectiv major al țării noastre pe termen mediu și lung
14 Aprilie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, astăzi, a avut prima ședință pe platformă prezidențială în legătură cu elaborarea și implementarea unui program național de împădurire, informează CURENTUL.

„Riscurile schimbărilor climatice ne afectează pe toți, ne pun în pericol sănătatea și ne scad calitatea vieții”, notează Sandu, pe Facebook.

Tot ea spune că extinderea plantărilor de vegetație este cu atât mai necesară în Moldova, unde pădurile acoperă doar 11,3% din suprafață, comparativ cu media de 30-45% din UE.

„Împădurirea trebuie să devină un obiectiv major al țării noastre pe termen mediu și lung. Vom lucra la un program amplu de împădurire, elaborat pentru o perioadă de 10 ani, care să conțină măsuri de extindere și protecție a pădurilor, de subvenționare a agricultorilor pentru înființarea fâșiilor de protecție, dar și de stopare a corupției din sistemul de silvicultură. Un program de extindere, gestionare și protecție activă a pădurilor este necesar pentru a opri exploatarea excesivă și degradarea fondului forestier”, mai comunică șeful statului.

În cadrul grupului de lucru format, Președintele țării spune că a mai discutat și despre problemele întâmpinate în calea extinderii fondului forestier, capacitățile instituționale privind implementarea unui plan de acțiuni de împădurire, precum și despre necesitățile financiare.

„Există un acord unanim că un program național de împădurire ar aduce beneficii cetățenilor din mai multe perspective: crearea locurilor de muncă în zona rurală, îmbunătățirea productivității agricole și diminuarea eroziunii solului, reglarea climei la nivel local, purificarea aerului și protejarea apelor”, comunică Maia Sandu.

La ședința de astăzi au participat reprezentanți ai mai multor instituții de stat și ai societății civile din domeniul mediului, precum și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM).

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților