[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful Poliției de Frontieră, la discuții cu directorul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă: „Am evidențiat cooperarea excelentă”
30 Octombrie

„Totul e în continuă schimbare. Iar schimbarea aduce noi experiențe, relații noi, lecții noi, dar mai ales evoluție. Aflându-mă la Conferința Internațională a Polițiilor de Frontieră de la Varșovia, Polonia, am avut o întâlnire cu directorul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, Fabrice Leggeri, la care am evidențiat cooperarea excelentă și activitățile desfășurate pe parcursul anului 2019, îndeosebi pe perioada ultimelor 3 luni, de la numirea mea în calitate de conducător, și anume aspecte constatate, dar și rezultate obținute”. Despre aceasta menționează Rosian Vasiloi, șeful Poliției de Frontieră, într-o postare pe o rețea de socializare, informează CURENTUL.

Vasiloi a spus că a subliniat câteva priorități bilaterale privind siguranța la frontiera externă cu delegarea ofițerilor FRONTEX ca observatori, în cadrul operațiunilor comune desfășurate la frontiera RM, din nordul țării și de la Aeroportul Internațional Chișinău, dar și oportunitățile de extindere a acestora până la finele anului curent.

„Un subiect central al discuțiilor l-a constituit importanța unui plan de activități comun pe perioada anilor 2021-2023. Dar și am reiterat anumite aspecte de modificare a aranjamentului de lucru, care a fost semnat încă în anul 2018 între Serviciul de Grăniceri din Republica Moldova și Asociația FRONTEX, și anume introducerea unor noi competențe pe dimensiunile securității la frontieră, la nivel european. Nu în ultimul rând, am dus discuții de dezvoltare a capacității de pregătire a polițiștilor de frontiera prin implementarea directa a curriculumului de bază a pregătirii polițiștilor de frontieră a UE, în cadrul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei al IGPF, pentru a asigura interoperabilitatea între Poliția de Frontieră RM și statele membre UE”, a declarat oficialul.

La finalul întâlnirii, șeful Poliției de Frontieră l-a invitat pe Directorul Executiv în Republica Moldova, pentru a se documenta din prima sursa cu privire la situația de la frontieră externă a Uniunii Europene si activitatea autorității de Frontieră.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților