Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a cerut factorilor de decizie din cadrul subdiviziunilor de frontieră de a prezenta în timpul apropiat propuneri concrete vizavi de necesitățile logistice și acțiunile întreprinse pe parcursul sărbătorilor pascale, transmite CURENTUL.
La fel, a îndemnat tot efectivul de polițiști de frontieră la mobilizare maximă în acest sens, prin luarea unei atitudini responsabile față de angajamentele asumate pentru fluidizarea traficului transfrontalier.
„După cum bine ştiţi, studiile de trafic au relevat faptul că în perioada Paștelui se înregistrează un număr mare de persoane și mijloace de transport. Pentru a face față volumului masiv de lucru care va fi, rog să revizuiți din timp planificarea activităților și gestionarea resurselor umane. Acum este imperios necesar de a identifica soluții urgente pentru a asigura buna funcționare a directivelor menite să fluidizeze traficul în punctele de trecere”, a menționat Fredolin Lecari în cadrul unei întâlniri cu șefii Direcțiilor regionale și cei ai Sectoarelor Poliției de Frontieră.
Ulterior, discuțiile s-au axat pe indicațiile impuse de premierul R. Moldova Pavel Filip, în baza unei dispoziții. Prioritar măsurilor dispuse, s-a convenit de a realiza ședințe ordinare cu angajații Serviciului Vamal pentru a concretiza procedura tehnică de lucru într-un punct de trecere, în special eligibilitatea funcționării ”Ghișeului Unic”.
De asemenea, șirul acțiunilor comune IGPF și SV va continua pe componenta informării corespunzătoare a persoanelor care traversează frontiera privind modalitatea de achitare a vinietei. Deși, de la început anului curent autorităților de frontieră și vamale nu verifică acest document, la trecerea frontierei de stat responsabilii ambelor entități vor informa despre răspunderea contravențională care este pasibilă persoana care ignoră să o procure. Totodată, una din soluții ar fi nu doar apelul către instituțiile financiar-bancare, dislocate în PTF-uri, să-și revadă programul de lucru, pentru a face față numărului sporit de călători care achită vinietele, dar și montarea unor terminale înafara punctelor de trecere, astfel să se evite formarea rândurilor.
În cadrul întâlnirii, șeful Poliției de Frontieră a reamintit necesitatea folosirii camerei video mobilă, prinsă la pieptul polițiștilor de frontieră din prima linie de control. Ataşarea camerei video la uniforma inspectorului se face cu scopul sporirii calității serviciilor prestate, prin înregistrarea a oricărui moment interpretabil sau de discrepanță care poate apărea în interacţiunea cu participanții la traficul transfrontalier.
Astfel, Poliția de Frontieră își propune pe parcursul sărbătorilor de Paști să aplice toate pârghiile reale și funcționale pentru crearea unor condiții confortabile și lejere la trecerea frontierei de stat, asigurând un nivel înalt al deontologiei profesionale și responsabilizând călătorii față de regulile existente la frontieră.
Cristina Parfeni