[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful Moldovagaz: Consider necesar ca Energocom să își anuleze participarea la tranzacțiile pe piața cu amănuntul a gazelor naturale
9 Aprilie

În legătură cu numeroasele solicitări din partea reprezentanților mass-media care cer să comenteze situația de pe piața gazelor din Republica Moldova, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a dat următoarele explicații:

„SA Energocom este singurul furnizor din Republica Moldova cu drept de preempțiune la achiziționarea de gaze naturale pe piețele internaționale, cu obligația de a presta servicii publice pentru furnizarea de gaze tuturor consumatorilor din țară. Rolul principal al SA Energocom ar trebui să fie acela de a asigura securitatea energetică, de a echilibra piața angro și de a oferi acces la o resursă ieftină tuturor furnizorilor de servicii publice obligatorii, precum și altor furnizori de retail.

În activitățile sale, de asemenea, Energocom SA folosește și fonduri de împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și se bucură de sprijin deplin din partea statului.

Consider necesar ca Energocom să își anuleze participarea la tranzacțiile pe piața cu amănuntul a gazelor naturale (furnizare de gaze către consumatorii finali), și să vândă întregul volum achiziționat pentru luna mai 2024 pentru unii consumatori industriali pe piața angro a SA Moldovagaz către acoperirea nevoilor tuturor consumatorilor casnici. Sau, alternativ, oferiți aceste volume printr-un mecanism de tranzacționare la bursă tuturor furnizorilor de gaze naturale cu amănuntul. O astfel de înțelegere va fi cu siguranță echitabilă și va avea un impact pozitiv asupra tarifelor atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru agenții economici.”

Inapoi la arhiva noutaților