Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Ministerul Sănătății a dat start campaniei „Tutunul – o amenințare la adresa dezvoltării” și „Moldova iese din fum”, transmite CURENTUL.
Vice-ministra Sănătății, Aliona Serbulenco, a menționat că la 31 mai se împlinește un an de la intrarea în vigoare a legii anti fumat.
„S-au făcut pe parcursul anului diverse seminare de informare, prin mijloace mass-media, am purtat discuții cu agenții economici, angajații medicali și am putut informa despre pagubele fumatului și despre legea anti fumat. Au fost elaborate 3 regulamente sanitare. Un nou program național anti fumat pentru 2017-2021 a fost elaborat și trebuie avizat de Guvern. Putem spune că 90-95% din populație și instituțiile publice s-au conformat legii”, a spus vice-ministra.
Totodată, șeful Direcției Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a specificat că s-au aplicat multe amenzi, din cauză că oamenii nu cunoșteau despre noua lege și astfel, a trebuit să facă și o campanie de informare.
„Pentru noi a fost o provocare, mai ales de a conforma fumătorii să nu încalce legislația și să găsească alternative. Am avut peste 4 mii de activități de informare și peste 7 mln lei amenzi. Peste 1 300 de întrevederi cu angajații diferitor instituții am avut pentru a-i informa. Avem un șir de inițiative atât la nivel regulator cu acte legislative cât și sesizări, delimitări. Au de suferit pe urma fumătorilor persoanele din jur. Este greu să-i explici omului care fumează de ce este interzis să fumeze și acest lucru ia timp. Fumatul este interzis în transport public sau chiar dacă ai mașina personală, este interzis să fumezi dacă ai alături copii sau femei”, a spus Marin Maxian.
Cristina Parfeni