[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu: „Suntem pregătiți să începem negocierile într-un termen cât mai restrâns”
9 Noiembrie

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a primit atât de la Olivér Várhelyi, Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, cât și de la Gert-Jan Koopman, directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere, Raportul de Extindere al UE, care pentru prima dată include și Republica Moldova. Oficialul moldovean a apreciat și mesajul Directorului Koopman care a declarat expres că Moldova, cu o rată de progres de 94%, este, fără îndoială, una dintre țările lider în ceea ce privește procesul de extindere al Uniunii Europene, informează CURENTUL. 

În cadrul Raportului de Extindere, Comisia Europeană a apreciat realizările țării noastre din ultimul an și jumătate, inclusiv implementarea celor 9 recomandări, consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției, progresele noastre în domeniul libertății de exprimare, evoluțiile în sectorul energetic, politica noastră externă activă, precum și contribuția noastră la menținerea păcii și securității în regiune. Drept urmare, Comisia a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova.

„I-am mulțumit domnilor Várhelyi și Koopman pentru tot suportul acestora în ultimul un an și jumătate.

Tot în cadrul vizitei de la Bruxelles, am participat, împreună cu Directorul Koopman la un eveniment public organizat de către Centrul pentru Studii Politice Europene. La fel, am avut întrevederi cu Thérèse Blanchet, secretar general al Consiliului UE și Ilze Juhansone, secretar general al Comisiei Europene, cu care am vorbit despre pașii următori în avansarea procesului de aderare. Am reiterat că suntem pregătiți să începem negocierile într-un termen cât mai restrâns, odată ce avem și votul pozitiv al statelor membre UE în decembrie 2023 – a menționat Nicu Popescu.

Inapoi la arhiva noutaților