[ X ]
Șeful comisiei speciale: „Ultima lovitură care a doborât Calea Ferată este situația epidemiologică”
24 Februarie

La 20 de zile de activitate, șefia Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la Î.S. „Calea Ferată din Moldova” și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020, astăzi – în cadrul unei conferințe de presă, a oferit detalii cu privire la desfășurarea lucrului, informează CURENTUL.

Socialistul Oleg Lipskii, președintele comisiei, a spus că la prima ședință din 9 februarie s-au stabilit instituțiile unde au fost făcute demersurile ca să fie elucidată situația din perioada 2010-2020. Aceste instituții sunt: Curtea de Conturi, SIS, CNA, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Calea Ferată, Ministerul Finanțelor și APP.

„La moment, am primit răspunsuri de la Procuratura Generală, că demersul nostru este readresat la Procuratura Anticorupție. CNA a enumerat dosarele cauzelor penale care au fost deschise în acești 10 ani. Am primit răspuns de la SIS și am audiat persoane responsabile care ne-au comunicat, că ministerul de resort, APP-ul, Guvernul a fost informat în acești ani despre situația reală și cum se agrava în decursul acestor 10 ani. A venit răspuns și de la Ministerul Finanțelor – cu date despre controalele efectuate de Inspecția financiară, la fel – și de la Curtea de Conturi”, a precizat Lipskii.

În acest fel, șefia Comisiei comunică primele concluzii în baza acestor materiale: „Calea Ferată din Moldova de-a lungul anilor a fost deposedată de active prin diferite metode: erau cumpărate piese cu prețuri exagerate, a fost cumpărată motorină cu prețuri mai mari decât pe piață, au fost și furturi de motorină. Calea Ferată a fost deposedată și de alte active: de terenuri și chiar bucăți de peroane. Cel mai grav, începând cu 2015 până în 2019 au fost niște scheme prin care s-au estorcat o grămadă de bani de la Calea Ferată, acestea lucrau prin Case de expediții. Ultima lovitură care a doborât Calea Ferată este situația epidemiologică”.

„Mai multe detalii se vor găsi în Raportul care va fi prezentat Parlamentului. Comisia are la dispoziție 60 de zile până la întocmirea raportului”, a conchis socialistul.

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților