Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu, a participat la o ședință online a misiunii UE de programare preliminară post-2020 pentru țările din Parteneriatul estic, informează CURENTUL.
La ședință au participat reprezentanții Direcției generale pentru politica de vecinătate și extindere a Comisiei UE, Mathieu Bousquet, Director adjunct pentru Parteneriatul estic și instituții, Hubert Duhot, lider de echipă și Luca Oriani Vieyra, analist de politici, guvernanță economică, finanțe publice și politici macroeconomice. Delegația UE în Moldova a fost reprezentată de Boris Filipov, manager de proiect și Peeter Latti, expert.
Curtea de Conturi a Republicii Moldova a fost reprezentată, de asemenea, de Ecaterina Paknehad, șef al Aparatului și Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare.
În cadrul discuțiilor, înalții oficiali europeni au reconfirmat intenția Uniunii Europene de a acorda suport Republicii Moldova, în context, accentuând rolul important pe care îl are Curtea de Conturi în îmbunătățirea gestionării finanțelor publice. Mathieu Bousquet a anunțat despre disponibilitatea UE de a acorda și în continuare suport în contextul consolidării instituționale a CCRM.
Marian Lupu a informat despre obiective de viitor ale Curții de Conturi, performanțele obținute și provocările actuale. În contextul discuțiilor, Președintele CCRM a confirmat disponibilitatea instituției supreme de audit de a contribui la atingerea scopurilor comune, pentru a îmbunătăți gestionarea suportului oferit Republicii Moldova de către UE, inclusiv pentru susținerea eforturilor de atenuare a consecințelor pandemiei.
Părțile au convenit să continue dialogul la nivel bilateral pentru a consolida acțiunile comune de îmbunătățire a gestionării finanțelor publice în țară și monitorizare a utilizării conforme și eficiente a suportului extern oferit Republicii Moldova.
Menționăm că, în baza consultărilor locale preliminare, scopul misiuni de formulare a UE este de a informa despre procesul formal pentru Programul indicativ multianual 2021-27 (MIP) și de a identifica căile viitoare pentru cooperarea comună.
Cristina Pendea