[ X ]
Șefa statului a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale: Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor
11 Octombrie

Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, a prezentat astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care vom merge pentru a asigura și consolida securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean, informează CURENTUL.

Șeful statului a declarat că, „misiunea noastră, prezentată în Strategia de securitate, se bazează pe 3 obiective esențiale:

  1. Vom proteja și garanta siguranța tuturor cetățenilor.

Moldova trebuie să-și poată proteja populația, ceea ce înseamnă că trebuie să tratăm securitatea națională mai responsabil, mai serios și cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani.

  1. Vom crea un stat puternic și respectat.

Vom acționa cu respect față de țările lumii și vom cere să fim respectați, inclusiv de Federația Rusă, care astăzi ne încalcă suveranitatea, încearcă să ne submineze democrația și să ne divizeze societatea.

Nu vom permite ca Moldova să fie șantajată. Vom consolida instituțiile statului pentru ca Moldova să devină un stat cu adevărat independent, care exercită control deplin asupra teritoriului său recunoscut internațional. Republica Moldova își va decide liber viitorul.

  1. Vom adera la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată.

În familia europeană ne vom bucura de siguranță, de respect și vom contribui la menținerea păcii în regiune și pe tot continentul european.

Îndeplinirea celor 3 obiective este o misiune comună – a instituțiilor statului împreună cu cetățenii”, a enumerat șeful statului.

Președintele a mai spus că, strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului pentru ca ele să acționeze unitar în interesul național. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

„Astăzi ne aflăm în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace, în care securitatea țării este grav afectată… Planul Kremlinului a fost de a nimici Ucraina, iar apoi de a merge mai departe. Acest plan a eșuat. Eroismul națiunii ucrainene menține pacea în Moldova.

Dar Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova. Prin urmare trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitate de rezistență la acțiunile de tip hibrid. Acest efort este în puterile noastre.

Moldova este o țară mică, dar nu vom permite să fie o țară umilită.

Prin Strategia Securității Naționale, vom acționa în câteva direcții:

 

Prima direcție de acțiune este să sporim investițiile și să întărim sectorul de apărare și securitate. Un sector puternic de apărare și de securitate națională este esențial pentru a asigura creșterea economică și a dezvolta economia națională… Bugetul de securitate trebuie majorat, pentru că este o investiție necesară, care va aduce beneficii tuturor.

A doua direcție de acțiune este să progresăm gradual pe calea  soluționării conflictului transnistrean. Reafirm, în acest context, că nu există o altă cale de soluționare a conflictului transnistrean decât cea pașnică.

Trupele ruse, aflate ilegal în țara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. Va trebui să depunem eforturi pentru a reintegra progresiv și pașnic regiunea transnistreană în spațiul juridic, economic și politic al Republicii Moldova.

În acest proces, vrem să extindem toate beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană și pentru cetățenii noștri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru.

Soluția politică a conflictului de pe Nistru, ce va fi identificată cu participarea activă a Uniunii Europene și a altor parteneri strategici, trebuie să fie durabilă, funcțională și aliniată la aspirațiile europene ale țării noastre.

A treia direcție de acțiune este să fim parte și să dezvoltăm parteneriate de securitate cu cele mai dezvoltate și prospere țări democratice ale lumii.

A patra direcție de acțiune este  să intensificăm lupta de combatere a corupției și să creăm instituții puternice care să aplice legea.

A cincea direcție de acțiune este să contribuim la securitatea regională și internațională, și anume să ne comportăm ca un stat membru de facto al Uniunii Europene. Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană Coridoarele Solidarității, contribuind astfel la reziliența economică a Moldovei și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global”, a mai spus oficialul.

Inapoi la arhiva noutaților