Șefa Biroului relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, Oga Coptu a avut o întrevedere cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, transmite CURENTUL.
În cadrul întrevederii, oficialii au vorbit despre posibilitatea extinderii colaborării bilaterale în domeniul diasporei, în mod special, despre semnarea Memorandumului de înțelegere între BRD și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), care este planificat pentru vara anului 2018, în cadrul ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și Guvernul României.
Pe durata discuțiilor șefa BRD, Olga Coptu a apreciat activitatea MRP, modul de implicare în consolidarea diasporei române. În această ordine de idei, Olga Coptu a ținut să menționeze despre activitatea BRD, subliniind principale activități, precum aprobarea și implementarea Hotărârii Guvernului nr. 725 din 08.09.2017 cu privire la Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul Diasporă, Migrație și Dezvoltare și Hotărârii Guvernului nr. 724 cu privire la Planul de acțiuni pentru anii 2017-2020 privind (re)integrarea cetățenilor Republicii Moldova reîntorși de peste hotare. Totodată, șefa BRD a vorbit despre principalele programe ale BRD destinate diasporei, precum Zilele Diasporei, Congresul Diasporei, Programul DOR, Diaspora Engagement Hub.
În vederea consolidării asociațiilor din diasporă și asigurării comunicării eficiente între acestea, Olga Coptu a notat că BRD a venit cu recomandări către membrii diasporei de a crea Consilii Naționale ale Diasporei, urmând exemplul Canadei, unde există un astfel de Consiliu din luna ianuarie a anului curent. De asemenea, s-a specificat că între BRD și diasporă există o permanentă comunicare prin intermediul Revistei „Moldova de oriunde”, buletinelor informaționale transmite săptămânal în diasporă.
La rândul său, demnitarul român a remarcat obiectivele comune, activitățile similare ale MRP și BRD. În context, oficialul și-a arătat deschiderea în dezvoltarea relațiilor interinstituționale și a venit cu propunerea desfășurării mai multor acțiuni comune în diasporă, în vederea păstrării spiritualității, valorilor culturale, limbii române etc. Natalia-Elena Intotero a mai notat că în anul centenarului agenda MRP este complexă, invitând BRD să participe la realizarea unui calendar de activități concrete.
Menționăm că ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero se află vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 18 – 20 aprilie 2018. Agenda demnitarului cuprinde întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din teritoriu, membri ai mediului asociativ, reprezentanți ai cultelor și ai mass-media de limba română. Totodată, oficialul român a participat și la lucrările celei de a-III-a ediții a Conferinței „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018”, organizată de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).
Cristina Parfeni