[ X ]
[ X ]
[ X ]
Șefa BRD a discutat cu delegația din Kârgâstan despre votul în Diaspora
18 Aprilie

O delegație din Republica Kârgâzstan formată din Șaildabecova Nurjana Carambecovna, președinte al Comisiei Electorale Centrale din Kârgâzstan, Osmonaliev Kairat Mederbecovici, Konurbaev Mirlan Aliascarovici, Damir k. Aizada, Alibek Smagulov, Jarkîn Djaparova, Renata Levovschi, Orehov Alexandr, au efectuat astăzi, 18 aprilie, o vizită de lucru la Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat, pentru a se documenta despre activitatea BRD și a prelua bunele practici în domeniul diasporei, transmite CURENTUL.

Pe durata întrevederii, șefa BRD, Olga Coptu a specificat că 1/3 din populația Moldovei sunt migranți, majoritatea migranților se află în Federația Rusă, fiind angajați în migrația sezonieră. Un număr mare de moldoveni din Europa se află în țările precum Italia, Marea Britanie, Portugalia, Franța, Spania etc., iar în ultimul timp numărul diasporei Republicii Moldova a crescut în SUA și Canada.

Totodată, Olga Coptu a vorbit despre organizarea procesului de vot în diasporă, remarcând că în ultimii ani electorali au fost deschise peste 100 secții de votare peste hotare. Secțiile de votare sunt deschise la recomandarea Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și aprobate de către Comisia Electorală Centrală (CEC). „Comunicăm permanent cu diaspora. BRD transmite săptămânal în diasporă, buletinul informațional care include activitatea Guvernului Republicii Moldova, a BRD, a Ambasadelor Republicii Moldova de peste hotare și, de asemenea, activitatea asociațiilor din diasporă. Este dificil că în diasporă nu există un canal de televiziune prin intermediul căruia să informăm mai ușor diaspora”, a notat Olga Coptu.

Discuțiile au continuat asupra subiectului privind informarea diasporei referitor la procesul electoral.

Delegația din  Kârghâzstan a adresat mai multe întrebări reprezentanților BRD, precum negocierile cu alte țări privind deschiderea secțiilor de votare în alte state, problema asigurării securității și transparenței în procesul de votare, mecanismul de formare a listelor auxiliare etc. Oaspeții din Kârgâzstan s-au arătat interesați și de înscrierea prealabilă a cetățenilor din diasporă. În context, reprezentanții BRD au afirmat că înscrierea prealabilă ajută la identificarea numărului de persoanele aflate peste hotare, ceea ce contribuie la stabilirea numărului secțiilor de votate într-o anumită regiune.

Anul trecut, BRD în comun Institutul Internațional Republican din SUA (IRI) și CEC au desfășurat o campanie de informare în 11 orașe din diverse țări, unde există cel mai mare număr de cetățeni moldoveni și a informat diaspora despre procesul de vot. Astfel, Olga Coptu a ținut să remarce că și în acest an, CEC a lansat o campania de informare a cetățenilor privind domeniul electoral „Democrația contează!”. În acest sens, BRD în parteneriat cu CEC va desfășura la data de 17 august2018, un atelier privind votul în diasporă. Atelierul va avea loc în cadrul Zilelor Diasporei și, anume, la Congresul Diasporei, ediția a VIII-a.

În această ordine de idei, reprezentanții BRD au vorbit despre activitatea BRD care se desfășoară în conformitate cu Strategia „Diaspora 2025”; despre Hotărârea Guvernului nr. 725 privind Mecanismul de coordonare a politicii de stat în domeniul diasporei, migrației; despre Programul guvernamental de granturi tematice Diaspora Engagement Hub. De asemenea, s-a discutat despre Zilele Diasporei, Programul DOR, Congresul Diasporei, Programul Grupurile de Excelență ale Diasporei.

La rândul său, președintele Comisiei Electorale Centrale din Kârgâzstan, Șaildabecova Nurjana Carambecovna a menționat că Republica Kârgâzstan are o diasporă numeroasă, peste 1 mln. de persoane aflându-se în afara țării. În planul de activitate al Kârgâzstanului este prevăzut deschiderea unui program destinat copiilor din diasporă, precum este DOR în Republica Moldova. La final, Șaildabecova Nurjana Carambecovna a remarcat activitatea BRD, menționând că este impresionantă și, cu siguranță, va prelua practicile Biroului.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților