[ X ]
Șef de fracțiune: Actualele prevederi privind finanțarea partidelor nu corespund realității
18 Octombrie

Liderii fracțiunilor parlamentare a Partidelor Socialiștilor (PSRM), Comuniștilor (PCRM), Liberal Democraților (PLDM) și Liberalilor (PL) au avut astăzi o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR și GRECO în privința finanțării partidelor politice și campaniile electorale, transmite CURENTUL.

Liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a menționat că întâlnirea s-a desfășurat în contextul adresării scrisorii către Comisia de la Veneția, în care s-a cerut a fi făcută o analiză a finanțării partidelor politice și campaniile electorale.

„Am încercat să răspundem la unele întrebări adresate de reprezentanții delegațiilor în privința Legii finanțării partidelor, dacă legislația în vigoare asigură echitate partidelor și care este părerea noastră cu privire la finanțarea partidelor de către persoanele fizice de peste hotare”, spune Tudor Deliu.

De asemenea, el a menționat că proiectul adoptat în 2015 necesită a fi modificat.

„Am menționat că actualele prevederi nu corespund realităților și am pus în discuție proiectul de lege adoptat în 2015 unde am indicat ca finanțarea partidelor de către persoanele fizice să nu fie mai mare de 20 de salarii medii pe economie, iar pentru persoane juridice de 40. În proiect peste noapte a apărut încă un 0. Considerăm că, interzicerea persoanelor fizice de a dona partidelor este una nedreaptă.

La 10 mai 2017, fracțiunea PLDM a venit cu un proiect de modificare a actualelor prevederi. Să fie schimbate cifrele de 200 și 400 în 6 și 12 salarii medii pe economie pentru fiecare categorie de persoane. Celor care activează peste hotare să le permitem să doneze 3 salarii medii lunare pe economie”, spune Tudor Deliu.

În context, liderul fracțiunii parlamentare a PLDM a specificat că, Comisia a ascultat părerile tuturor și ulterior va veni cu recomandări.

„Reprezentanții fracțiunilor au avut păreri diferite. Comisia va analiza toate aceste detalii și ulterior va veni cu decizia. Considerăm, de asemenea, că cele 0,2% din bugetul de stat trebuie să fie repartizate proporțional la toate tipurile de alegeri – 33,3% la locale, parlamentare și prezidențiale.

Sunt încrezut că specialiștii vor veni cu recomandări de care să avem în vedere”, a spus Tudor Deliu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților