[ X ]
Ședințe de lucru cu reprezentanți AIPA, MAIA, RNL și Solidarity Fund PL Moldova privind procedurile aferente implementării LEADER
10 Septembrie

Pentru o mai bună implementare și rezultate eficiente în cadrul Programului LEADER, în perioada aflării în Republica Moldova, 6-10 septembrie, experții Twinning împreună cu experți ai Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), reprezentanți ai Delegației UE în RM, Solidarity Fund PL Moldova și Rețeaua Națională LEADER (RNL) au vizitat GAL-ul „Baștina Gospodarului” din r-nul Orhei, transmite CURENTUL.

În cadrul vizitei s-a discutat despre impactul măsurii LEADER în Republica Moldova prin exemple de proiecte implementate de rezidenții GAL, dar și aportul statului prin crearea de politici indispensabile la materializarea dezideratului aferent reanimării localităților rurale.

Totodată, pe parcursul săptămânii curente au avut loc două ședințe de lucru la care au participat reprezentanți ai AIPA, MAIA, RNL, și Solidarity Fund PL Moldova. Cei prezenți la întâlnire au vorbit despre un eventual proces și procedurile aferente implementării Programului LEADER. Experții Twinning au împărtășit expertiza acumulată de-a lungul anilor în gestionarea proiectelor comunitare în vederea transpunerii bunelor practici.

Ca rezultat al misiunii, experții au venit cu un prim document al proceselor de administrare a proiectelor LEADER, dar și cu recomandările de rigoare. Or, până la sfârșitul anului 2021 AIPA va fi responsabilă de elaborarea manualelor de proceduri, iar din 2022 va prelua rolul de implementator.

Potrivit „Legii 276/2016 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural” anual, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate cca 5% pentru dezvoltarea locală prin implementarea Programului LEADER.

Abordarea LEADER „de jos în sus”, reprezintă o modalitate ce permite actorilor locali de a determina nevoile zonei din care provin şi de a contribui la dezvoltarea teritorială din punct de vedere economic, demografic, educațional, cultural, etc, prin intermediul unei strategii de dezvoltare elaborată şi implementată local.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților