[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ședință la Guvern: Subiectul vizat – Coronavirus! Ministru: „Se constată Cod galben a situației epidemiologice la nivel național”
24 Februarie

Comisia pentru Sănătate Publică s-a întrunit într-o ședință, la Guvern, pentru a discuta situația epidemiologică din țară și în special măsurile întreprinse pentru prevenirea și combaterea virusului de tip nou Coronavirus, transmite CURENTUL.

În debutul ședinței, Premierul Chicu a menționat că despre Coronavirus s-a discutat și la ședințele anterioare.

„În ultima săptămână situația se agravează în special în unele țări unde avem mulți conaționali. Ieri și pe parcursul nopții am fost sunat de mai mulți cetățeni și mulți spun că vor să se întoarcă acasă. Noi suntem pregătiți să facem față acestei provocări”, a spus Ion Chicu.

Ministrul Sănătății, Protecției Sociale și Muncii, Viorica Dumbrăveanu, a făcut o prezentare privind situația epidemiologică și a constatat Cod galben a situației la nivel național. „Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă restricția privind transportul de mărfuri și pasageri. Per total sunt înregistrate 78 mii 733 cazuri de coronavirus, 29 țări atinse. În Italia s-au înregistrat 79 de cazuri, inclusiv 2 decese și 9 cazuri în Marea Britanie. Ministerul atrage atenția asupra algoritmului pus la dispoziție poliției de frontieră și MAEIE atunci când avem sesizări privind revenirea unor persoane din focare. Am realizat o vizită la Aeroportul Chișinău unde algoritmul a fost testat. Am realizat coordonarea intersectorială cu toate instituțiile la nivel național fiind actualizată informația și recomandările OMS. De mâine va fi lansat un spot video privind prevenirea și combaterea virusului. Responsabilitatea de prevenire revine nu doar unei structuri, dar tuturor instituțiilor”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Voicu a menționat că polițiștii de frontieră sunt dotați cu echipament special, pliante, termometre digitale, funcționează un termo scan și al doilea va fi pus curând în funcțiune, dar și există o încăpere izolată, dacă vor fi depistați suspecți.

Asemenea pregătire o au și vameșii, iar responsabilii au menționat că măsurile vor fi sporite.

Totodată, autoritățile îndeamnă cetățenii de peste hotare că trebuie să se conformeze regulilor impuse de securitate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților