[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ședință de lucru privind implementarea Sistemului avansat de informații despre pasageri în Aeroportul Chișinău
5 Noiembrie

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a participat la ședința de lucru privind implementarea Sistemului avansat de informații despre pasageri (APIS) în Aeroportul Internațional Chișinău. La eveniment au fost prezenți Secretarul de stat al MAI, George Bălan și șeful Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), Lars Johann Lonnback, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, în debutul ședinței, discuțiile au fost concentrate pe realizările care vor consolida capacitățile autorităților naționale în gestionarea frontierelor, combaterea mai eficientă a migrației ilegale și a terorismului. Astfel, cooperarea interinstituțională pe acest subiect de interes național este primordială care derivă din angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova.

APIS fiind un sistem esențial în sporirea securității frontierelor în aceeași măsură este setat în calitate de prioritate strategică care vine să contribuie la consolidarea securității naționale. În scopul realizării activității vizate au fost întreprinse măsuri precum: formarea Grupului de lucru interinstituțional pentru identificarea soluțiilor de implementare a sistemului API în Republica Moldova, au avut loc un șir de întrevederi cu reprezentanții mai multor companii IT referitor la mentenanța și instruirile privind utilizarea APIS, iar în perioada următoare se va desfășura, de către un grup de experți, a unui studiu de fezabilitate privind necesitățile implementării sistemului, inclusiv necesitățile pentru asigurarea ulterioară a funcționalității acestuia.

„Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își asumă angajamentul de a fi instituția care va gestiona sistemul vizat, dar, totodată, considerăm deosebit de importantă implicarea activă a reprezentanților tuturor instituțiilor naționale interesați în dezvoltarea sistemului API în Republica Moldova. Țin să mulțumesc în mod deosebit reprezentanților OSCE și OIM, experților externi care vor desfășura studiul de fezabilitate și care ne sunt astăzi alături, pentru susținerea acordată autorităților naționale în vederea realizării obiectivului vizat”, a menționat Rosian Vasiloi.

Spre final, a fost apreciată participarea la seminarele tematice organizate sub egida OSCE, organizarea vizitelor de studiu pentru angajații autorităților RM în țările care deja au implementat sistemul API, cât și acordarea asistenței în analizarea cadrului legal și înaintarea recomandărilor privind modificarea acestuia.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților