[ X ]
Ședința CSS! Maia Sandu a criticat activitatea instituțiilor de stat menite să combată corupția
26 Ianuarie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a convocat, astăzi, prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite CURENTUL.

În debutul ședinței, Maia Sandu a făcut o adresare către membrii Consiliului.

„Așteptările mele în raport cu activitatea Consiliului și mai ales în raport cu activitatea instituțiilor statului care trebuie să asigure securitatea statului sunt mari. Prin lege, sunt delegați reprezentanți ai anumitor instituții. În raport cu unii dintre ei delegați prin lege am anumite dubii cu privire la capacitatea de a rezolva problemele de securitate. În rezerv dreptul să nu-i invit la ședință când va exista riscul unor conflicte de interese”, a spus Maia Sandu.

Președintele a menționat că în condițiile lipsei unei majorități parlamentare, a unui Guvern, multe instituții care fac parte din CSS vor fi o platformă unde se vor discuta riscurile interne și externe ale statului.

„Vom discuta și vom lua decizii despre acțiunile care trebuie să le întreprindă instituțiile statului ca riscurile să fie diminuate. La CC fiecare instituție va vorbi despre acțiunile sau inacțiunile sale și va trebuie să răspundă pentru aceste lucruri”, a mai spus Maia Sandu.

Totodată, ea s-a referit la fenomenul corupției în țară. „Avem faima de cea mai coruptă țară din regiune. Nicăieri nu nu s-a furat printr-o schemă de corupție 12% din PIB și nicăieri nu s-au făcut spălări de bani în valoare de câteva ori mai mare decât PIB-ul țării. Ne-am pricopsit cu o sumedenie de instituții care au menirea să reformeze justiția și să combată corupția, cetățenii plătesc salarii mari acestor instituții, dar rezultat nimic. Am văzut că unii dintre conducătorii instituțiile de drept de recomandă să ne ocupăm de treburile noastre, să nu știrbim din independența instituției de justiție și celor care trebuie să combată și să prevină corupția. Este greu să-i ajuți pe oameni când bugetul este furat permanent. Sunt mirată că nu faceți legătura între acțiunea sau inacțiunea instituțiilor care le conduceți și dramele care le trăiesc cetățenii. Situația în care ne aflăm este o mare rușine pentru toate aceste instituții și conducătorii lor. Dacă ați fi investigat 2-4 cazuri mari de corupție cu finalitate și cei implicați ar fi fost sancționați dur, nu am fi auzit astăzi de atât de multe cazuri de corupție astăzi”, a mai spus Maia Sandu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților