În cadrul ședinței Colegiului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, conducerea AIPA a prezentat raportul privind valorificarea Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru anul 2019, transmite CURENTUL.
În acest context, directorul adjunct al AIPA, Petru Tâmbur a menționat că „în anul 2019 AIPA a recepționat 7505 cereri de subvenționare în valoare de pese 1182 mil. lei. Din totalul de 4476 de producători agricoli unici 180 sunt debutanți de subvenții ceea ce constituie 4% din totalul solicitanților de subvenții. Valoarea investițiilor efectuate de producătorii agricoli în 2019 constituie cca 4 miliarde lei, generând peste 2500locuri noi de muncă”.
Cea mai mare pondere a solicitărilor de subvenții din anul 2019, sunt direcționate către: dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare fiind solicitate subvenții în sumă de 399,3 mil. lei; subvenționarea tehnicii și utilajului agricol inclusiv mini-till și no-till fiind solicitate subvenții în sumă de 245,8 mil. lei; subvenționarea tehnicii și utilajului agricol inclusiv mini-till și no-till fiind solicitate subvenții în sumă de 245,8 mil. lei.
Totodată, în contextul implementării Regulamentului ce prevede acordarea subvențiilor în avans pentru proiectele start-up, în anul 2019, MADRM a lansat 3 apeluri de depunere a cererilor. În urma acestor apeluri AIPA a recepționat 63 de cereri de solicitare a subvențiilor în avans. Astfel, din totalul dosarelor depuse în anul 2019, 37 proiecte start-up vor administrate de femei-fermieri și 26 afaceri urmează a fi gestionate de tineri fermieri.
La eveniment a participat Prim-ministru, conducerea MADRM, reprezentanții instituțiilor subordonate, foști miniștri, administratorii asociațiilor de profil, dar și președintele comisiei parlamentare agricultură și Industrie alimentară.
În finalul ședinței, conducerea AIPA a luat act de sugestiile și propunerile parvenite în cadrul întrevederii, în vederea gestionării eficiente dar și transparente a FNDAMR.
Cristina Pendea