[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ședința a II-a a Comitetului mixt moldo-turc privind implementarea Acordului de Comerț Liber s-a desfășurat la Chișinău
21 Noiembrie

Delegația moldo-turcă s-a reunit ieri la cea de-a II-a Ședință a Comitetului mixt interguvernamental privind implementarea Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia, transmite CURENTUL.

Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat al ministerului Economiei și Infrastructurii, șefa delegației guvernamentale moldovenești și Ramazan Kisa, director general adjunct al Afacerilor Europene din cadrul ministerului Economiei, șeful delegației turcești, precum și Vadim Ceban, Viceguvernatorul UTA Găgăuziei au discutat subiecte de interes comun privind intensificarea relațiilor bilaterale, în special comercial economice, extinderea investițiilor și facilitățile oferite de Acordului de Comerț Liber (ACL) între state.

Secretarul de Stat, Iuliana Drăgălin, a menționat importanța implementării Acordului de Comerț Liber, subliniind contribuția acestuia la intensificarea relațiilor economice, consolidarea tranzacțiilor comerciale și a investițiilor străine în regiune, precum și oportunitățile create pentru mediul de afaceri.

În acest sens, partea moldavă referindu-se la evoluția și tendințele comerțului bilateral a accentuat faptul că în anul curent exporturile către Republica Turcia au crescut cu 45,84% față de perioada similară 2016, înregistrându-se noi produse exportate ca, legume congelate, semințe de floarea soarelui, porumb, alcool etilic nedenaturat, reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului și altele. În ceea ce ține de importurile efectuate din Republica Turcia pentru perioada similară, s-au majorare cu 9,4%, în special a produselor textile, accesorii și alte părți din îmbrăcăminte, medicamente, echipamente, etc.

În aceeași ordine de idei, părțile au discutat problematicile cu care se confruntă agenții economici în activitățile sale privind tranzacțiile comerciale și soluțiile de depășire al acestor și îmbunătățirea climatului de afaceri.

De asemenea, au fost discutate aspectele ce țin de lansarea procesului de elaborare a unui studiu de fezabilitate privind extinderea ACL cu componenta pe servicii și măsurile care urmează a fi întreprinse de părți privind procedurile interne de adoptare a Convenției Pan-Euro-Med, care va stimula comerțul între ambele țări.

Totodată, delegația Republicii Moldova a solicitat părții turce revizuirea concesiilor acordate pentru exportul următoarelor produse pe piața Republicii Turcia: legume congelate, porumb, semințe de floarea soarelui, alcool etilic nedenaturat, mere uscate, porumb, nuci, etc.

În final, părțile au semnat Procesul verbal al ședinței a II-A a Comitetului mixt interguvernamental moldo-turc. De asemenea, Comitetul a decis stabilirea Subcomitetului pe subiecte vamale și Subcomitetul pe agricultură și măsuri sanitare și fitosanitare, în cadrul cărora ulterior va fi abordată posibilitatea exportului produselor de origine animalieră pe piața turcă.

Următoarea ședință a Comitetului Mixt va avea loc în 2018, data urmează a fi stabilită prin canale diplomatice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților