[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sectorul care crește economia și produce viitorul – în centrul evenimentului Moldova Automotive Days 2019
22 Noiembrie

Cu o creștere fulminantă și generând circa 1/3 din totalul exporturilor industriale ale Moldovei, sectorul Automotive este extrem de atractiv și gata să absoarbă mai multe investiții. Timp de două zile, experți locali și internaționali au discutat principalele aspecte ale domeniului și au făcut schimb de bune practici în cadrul Moldova Automotive Days 2019, ediția VI, transmite CURENTUL.

Forumul anual al producătorilor și furnizorilor de componente auto, care aduce împreună antreprenori, investitori străini, finanțatori, reprezentanți ai autorităților și experți, s-a desfășurat în premieră sub umbrela Moldova Business Week 2019.

Deși este un domeniu relativ nou, iar acum 10 nici nu exista în țara noastră, astăzi subramura automotive – producere și furnizare de componente auto – este considerată prioritară și strategică. Ocupând o cotă de 11% din industrie și având 19.000 de angajați, sectorul a înregistrat o creștere de aproape 50% în ianuarie-august curent. Este și domeniul care generează cele mai mari exporturi din economie: 1/3 din exporturile industriale, cu o valoare estimată de 500 milioane USD pentru anul 2019.

Unul dintre principalele subiecte abordare de participanții la Moldova Automotive Days a fost dezvoltarea clusterelor de producție. Un cluster – sistem interconectat de întreprinderi cu profil similar, în aceeași regiune geografică, care contribuie și beneficiază de creștere colectivă – a fost creat în domeniul Automotive din Moldova și funcționează cu succes. Un cluster eficient este creat pe principiul „trifoiului cu 4 foi”, fiecare dintre părțile ecosistemului având roluri distincte: companii din sector și din sectoare conexe, autorități publice locale, agenții guvernamentale, universități și școli specializate.

Fiind o inițiativă „de jos în sus”, care vine de la asociația patronală și companiile membre (deci nu este inițiativă guvernamentală), fiecare membru al clusterului realizează importanța colaborării și avantajele acestei structuri: posibilitatea de a promova cercetarea și dezvoltarea; ajustarea curriculumului instituțiilor de învățământ la necesitățile companiilor din sector; utilarea centrelor de cercetare și dezvoltare cu echipamente performante, de care vor beneficia și companiile mai mici, prin utilizarea lor in comun; sporirea competitivității companiilor din sector.

„Asociația patronală este în creștere și a luat turații foarte mari în ultimii ani, deoarece s-a investit mult și avem rezultate foarte bune. Mă bucur că am reușit să elaborăm o strategie de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030. Astăzi vom încerca să desprindem din acest document proiecte importante, care au misiunea de a susține și a crește gradul de competitivitate. Acest lucru este important dacă ne dorim să ajungem pe piața europeană. Unul dintre obiectivele strategiei este conectarea întreprinderilor mici și mijlocii la corporațiile mari, care importă 100% din materiile prime, să încercăm să producem aceste componente. Evident, acest lucru nu se va întâmpla astăzi sau mâine, dar în următorii ani ne propunem să conectăm 25-50 de companii. Studiile arată ca aceste companii creează cel puțin 100 de locuri de muncă cu valoare adăugată înaltă. Toată lumea va avea de câștigat: Moldova, balanța comercială negativă va scădea, corporațiile vor avea posibilitatea să primească aceste subcomponente aici, în țară. Conectarea la corporațiile mari va duce la crearea unor industrii noi. Pot felicita companiile mici și mijlocii, deoarece a fost semnat deja documentul prin care a fost alocată prima sumă, de 500 de mii de euro, ca să putem începe, iar în următorii ani va fi alocat încă un milion de euro. Urmează să selectăm companiile, să instruiri cu experți străini și cu siguranță ne vom bucura dacă se vor deschide birouri de certificare internațională în Moldova”, spune Marin Ciobanu, președintele Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare, Automotive Cluster Moldova.

Participanții au menționat că pentru dezvoltarea domeniului sunt necesare investiții și au trecut în revistă atuurile Republicii Moldova pentru a atrage investiții de calitate în domeniul Automotive: amplasarea geografică (cu acces la piețele din Est și Vest), acorduri de liber schimb cu 43 de state, forță de muncă calificată și multilingvă, tradiții industriale (și școală bună în științele exacte), cultură și valori europene, existența zonelor economice libere etc.

Pentru a atrage investiții și a deveni competitivi pe piețele externe, experții au mai recomandat antreprenorilor locali:

– să investească în calitatea produselor,

– să obțină certificări internaționale,

– să-și crească standardele, inclusiv în management,

– să investească în cercetare și dezvoltare.

O mare parte a evenimentului a fost dedicată mecatronicii (tehnologie care combină electronica și ingineria mecanică) inovațiilor și viziunii despre viitor, la care își doresc să contribuie direct invitații.

Pe lângă bunele practici inovative (parcuri tehnologice și științifice, „start-up visa”, strategii naționale pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale) și tehnologiilor moderne (sudare cu ultrasunete, control teleghidat, testări inteligente, micro-nanotehnologii, Internet of things), caracteristice Industriei 4.0 (industrializării inteligente), experții invitați au împărtășit publicului și realizările științifice capabile să schimbe viitorul tehnologiilor.

Principala provocare cu care se confruntă sectorul Automotive pentru a putea crește în același ritm este lipsa forței de muncă. Experții sunt de părere că anume companiile din domeniu trebuie să investească în instruirea tinerilor, care să răspundă nevoilor industriei și să beneficieze de oportunități aici, acasă.

În acest context, este aplicat învățământul dual, a fost adoptată Legea uceniciei, dar marea realizare a sectorului din Moldova este crearea Colegiului de Inginerie (la Strășeni) în 2013. Aici, cu susținerea a 20 de companii-partenere din domeniu, tinerii obțin competențele necesare pentru a munci în industrie, ca să existe sincronizare între cererea pieței muncii și oferta sistemului educațional.

Imediat după încheierea lucrărilor conferinței Moldova Automotive Days 2019 participanții au mers la Strășeni, pentru a vizita Colegiul de Inginerie și a participa la inaugurarea Centrul Educațional HAAS din cadrul acestuia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților